Rekordan broj hrvatskih sportaša na OI-ju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 30. olimpijadi, koja ce se od 27. srpnja do 12. kolovoza održati u Londonu, Hrvatsku ce zastupati rekordan broj od 108 sportašica i sportaša u 18 sportova.

- Uvjeren sam da ce to biti najuspješnije igre do sada, a Vlada ce osigurati sredstva za sve dobitnike olimpijskih odlicja pa i u slucaju da u Londonu Hrvatska osvoji dvocifreni broj medalja, rekao je u srijedu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic na zajednickoj konferenciji MZOS-a i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Po Jovanovicevim rijecima ove godine je iz državnog proracuna za potrebe HOO-a osigurano 110 milijuna kuna, a za nekoliko postotaka su podignuta i izdvajanja od sredstava Hrvatske lutrije pa su hrvatski olimpijci imali maksimalne uvjete za pripremu.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša zahvalio je ministarstvu i Vladi na suradnji.

- Zhvaljujuci tome hrvatski sportaši su mogli imati optimalne uvjete za pripremu za OI u Londonu. Posebno me veseli cinjenica što cemo u Londonu imati rekordan broj sportašica, njih 44, te što cemo prvi put imati dvije ženske ekipe (rukomet i košarka). Time se približavamo olimpijskom idealu o jednakoj zastupljenosti sportaša i sportašica, kazao je Mateša.

Napomenuo je da još nije odredeno tko ce nositi hrvatsku zastavu na otvaranju, ali u konkurenciji je desetak sportaša i sportašica.

- Konacnu odluku donijet ce Vijece HOO-a 9. srpnja, a uz ostale kriterije gledat ce se i raspored nastupa hrvatskih predstavnika na OI-ju, dodao je Mateša.

Pomocnik ministra za sport Petar Skansi rekao je da su olimpijske igre izlog svake nacije jer je sport aktivnost koja može pokrenuti društvo.

- Najveca skupina hrvatskih sportaša ide u London 23. srpnja i pozivam vas da ih ispratimo s dobrim vibracijama, a oni ce nam uzvratiti vrhunskim rezultatima, dodao je Skansi.


Podijeli: Facebook Twiter