Rekord Arene: U srpnju 70.000 posjeta


Ove godine do kraja srpnja najpoznatiji pulski spomenik, Arenu, posjetilo je, kako doznajemo iz Arheološkog muzeja Istre, čak 162.125 posjetitelja, šest posto više nego prošle godine. Samo prošlog mjeseca amfiteatar su posjetila 70.123 posjetitelja.

S obzirom na to da je lanjskog srpnja posjetitelja bilo 62.907, riječ je o povećanju broja posjetitelja za 11 posto. Znamo li da ulaznica za Arenu košta 40 kuna za odrasle, a 20 za studente i učenike, profit koji je ostvaren samo od ovog spomenika nije zanemariv. Za što je namijenjen i hoće li se novac vratiti Areni upitali smo ravnatelja muzeja Darka Komšu, koji kaže da se sav novac koji se dobije od ulaznica vraća Areni te je ona jedan od rijetkih spomenika u Hrvatskoj koji sam sebe financira.

- Prije nekoliko godina digli smo cijenu ulaznice što nam je omogućilo veće investicije. Prikupljenim sredstvima plaćaju se svi radovi koji su na Areni i oko nje potrebni - od radova na struji, vođenja dokumentacije, zaštitnih radova i službe osiguranja pa sve do promocije u koju sve više ulažemo, veli Komšo.

Dodaje da im je intencija da razvijaju i ponudu amfiteatra.

- Posjetitelj koji je nekada kupio kartu mogao je razgledati samo "goli" spomenik. Naša je ideja da ponudu samog amfiteatra što više obogatimo - od organiziranja i gostovanja raznoraznih izložbi do manjih koncerata koje ćemo ponuditi gostima u razgledavanju. Iduću godinu planiramo, primjerice, organizirati i malu gladijatorsku školu, veli ravnatelj Arheološkoj muzeja Istre.

Turisti rado posjećuju i druge spomenike pod ingerencijom Arheološkog muzeja. Tako je, primjerice, do sada sam Arheološki muzej posjetilo 5.138 posjetitelja, Augustov hram 2.748, a Nezakcij 3.586.

Prema podacima Državnog Zavoda za statistiku o najposjećenijim spomenicima kulture za lanjsku godinu, pulska je Arena po broju posjetitelja ponovno bila drugoplasirana, odmah iza dubrovačkih zidina. (Piše Borka PETROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter