Rekonstrukcija Vlade: Odlaze Jovanović i Ostojić?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rekonstrukcija Vlade će se dogoditi vrlo skoro, možda već danas, gotovo sigurno je da iz Vlade odlaze ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministar znanosti obrazova i sporta Željko Jovanović. Neizvjesno je još hoće li premijer Zoran Milanović dovođenjem novog potpredsjednika u Vladu pokušati ojačati gospodarski dio svoga tima, odnosno hoće li potpredsjednik za gospodarstvo Branko Grčić ubuduće biti samo ministar regionalnog razvoja i europskih fondova.

Na to se uglavnom svode sve procjene i tvrdnje naših sugovornika iz Vlade i SDP-a koji su još jučer popodne isticali da rekonstrukcija Vlade nije još zaokružena i da premijer mora obaviti još neke razgovore.

Kuloari bruje

U kuloarima se kao mogući potpredsjednik Vlade za gospodarstvo spominjao sadašnji guverner središnje banke Boris Vujčić, ali naši sugovornici iz Vlade tvrde da to nije istina te da Vujčić ostaje na čelu HNB-a. Iako bi Vujčić osnažio Vladu, naši izvori tvrde, da je nerealno očekivati da zamijeni puno neovisnije i lagodnije mjesto za ono koje donosi značajno manju plaću, puno više problema i manje slobode u odlučivanju.

Dodaju i da nije sigurno da će Branko Grčić izgubiti potpredsjedničko mjesto za gospodarstvo, a on sam je u jučerašnjim izjavama tvrdio da ga to ne bi pretjerano pogodilo. Grčić je mandat u Vladi počeo kao ministar i potpredsjednik Vlade za europske fondove i regionalni razvoj, a onda je nove dužnosti dobio odlaskom iz Vlade Radimira Čačića i Nevena Mimice.

- Sve to skupa je popriličan teret i svako osvježenje, nova snaga i novi ljudi u Vladi u segmentu gospodarstva apsolutno mogu biti velika pomoć, kazao je Grčić. Na pitanje je li premijer Zoran Milanović s njim razgovarao o mogućnosti njegova odlaska s pozicije potpredsjednika Vlade, rekao je da su to stvari o kojima odlučuje premijer i da o tome treba pitati njega.

(Ne)sigurna stvar

Što se tiče ministra zdravlja Rajka Ostojića, većina SDP-ovaca i članova Vlade s kojima smo razgovarali barata informacijom po kojoj bi njega zamijenio Siniša Varga, sadašnji ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

I dok većina naših sugovornika spominje kao sigurnu stvar da Jovanović odlazi iz Vlade, nisu tako jedinstveni oko njegova nasljednika. Dio njih spominje Vedrana Mornara, profesora zagrebačkog FER-a, kao mogućeg ministra znanosti obrazovanja i sporta, ali dio ističe da premijer s njime nije ni razgovarao. Da bismo potvrdili tu informaciju jučer smo pokušali telefonski kontaktirati Mornara, ali on se nije javljao na naše pozive.

Zanimljiva i čudna situacija

Zanimljivo je da su oba ministra, i Ostojić i Jovanović, za danas pripremili strateške dokumente iz svoga resora za sjednicu Vlade. Tako je Ostojić najavio da bi se na sjednici Vlade trebao naći masterplan racionalizacije bolničkog sustava, što je ključni operativni dokument za razvoj bolnica. Već ranije najavljivano je i da će Jovanović ovaj tjedan na Vladu sa strategijom obrazovanja. Ako te dvije točke prođu uži kabinet prije same sjednice, a uslijedi i smjena dvojice ministara, bit će to poprilično čudna situacija u kojoj ministri odlaze iz Vlade, a Vlada u važnim područjima kao temelje za buduće poteze potvrđuje dokumente koje su ti ministri donosili i predložili.

Ako Jovanović i Ostojić odu iz Vlade, značit će to da je Milanovićev tim svojevoljno ili zbog smjene napustilo osam članova, što je više od trećine početne postave. (J. MARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter