Rekonstrukcija slijeda naseljavanja na Monte Riccu

Arheologe je na Monte Ricco privukla antička cisterna, dijelom dobro sačuvana velika vodosprema iz rimskog razdoblja
Arheologe je na Monte Ricco privukla antička cisterna, dijelom dobro sačuvana velika vodosprema iz rimskog razdoblja

Prije nekoliko dana započela je druga sezona arheoloških istraživanja na lokalitetu Monte Ricco kraj Vrsara, koja su dio aktivnosti na znanstvenom projektu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, kojeg vodi prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić), a financira Hrvatska zaklada za znanost. Projekt se provodi putem nedavno osnovanog Centra za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika Filozofskog fakulteta pulskoga Sveučilišta.

- Prošlogodišnjim istraživanjem pokazali su se prvi obrisi slojevitosti lokaliteta, koji je najprije bio prapovijesna, histarska gradina, vjerojatno već u brončano doba (2000-1200 godina pr. Kr.), s kontinuitetom u željezno doba (1200-200 godina pr. Kr.) i zatim u rimsko doba. Dosada prikupljeni podaci i nalazi, prošlogodišnji i prošlotjedni, ukazuju na život na lokalitetu u prvim stoljećima Rimskog Carstva, ali je potom naselje po svemu sudeći bilo napušteno, ističu arheolozi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Njih je na Monte Ricco je privukla antička cisterna, dijelom dobro sačuvana velika vodosprema iz rimskog razdoblja, a to je pokazatelj postojanja antičkih građevina na koti 77 metara nadmorske visine, jer su se antičke cisterne punile kišnicom s krovova. Opsežne hrpe kamenja na vrhu brežuljka oko cisterne vjerojatno skrivaju ostatke antičke građevine, no tek će ovogodišnja istraživanja, koja će trajati četiri tjedna, i sljedeće godine, pružiti – nadaju se arheolozi – neka nova saznanja.

Pod budnim okom voditeljice znanstvenog projekta, na terenu marljivo rade četiri arheologa (prof. dr. sc. Robert Matijašić, dr. sc.  Davor Bulić, Katarina Gerometta i Sandra Šoštarić) i deset studenata (Alen-Milan Brdar, Mirna Hefer, Ivan Okmaca, Srećko Mijatović, Leana Crneković, Marko Kukec, Đurđica Jurik, Jurica Potočki, Nina Blažević, Robert Slacki), koji pažljivo iskapaju, crtaju i fotografiraju svaki detalj kako bi rekonstruirali povijesni slijed naseljavanja na Monte Riccu. Članovi istraživačkog tima su još geolog sa Sveučilišta u Pisi (Italija) Giovanni Boschian i arheologinja iz Kopra dr. Maša Sakara Sučević.

Za rezultate ovoga istraživanja zainteresirana je i Općina Vrsar, koja i financijski pomaže radove, izravno i putem komunalnog poduzeća "Montraker d.o.o.". 

- Ovim arheološkim istraživanjima Vrsar i njegovi stanovnici bit će bogatiji za nova saznanja o prošlosti svojega područja, ističu pulski arheolozi te pozivaju sve zainteresirane da ih pohode i razgledaju radove na lokalitetu. Pogotovo zato što i lokalni stanovnici mogu imati informacije o drugim lokalitetima oko Vrsara, što će i arheolozima dobro doći u analizi naseljavanja širega prostora. Osim toga, u nekoliko će navrata u sljedećim tjednima arheolozi obilaziti okolno područje u potrazi za sačuvanim arheološkim tragovima naseljavanja u prošlosti.

Rezultati istraživanja lokaliteta Monte Ricco i okolnog područja moći će se uvrstiti i u turističku ponudu. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter