Rekonstrukcija raskrižja za Dugu Uvalu i ceste za Radeki Polje

Za Dugu Uvalu vozit će se obilaznicom (Arhiva)
Za Dugu Uvalu vozit će se obilaznicom (Arhiva)

Hrvatske ceste kreću u dva projekta na području Marčane. Prvi je rekonstrukcija državne ceste DC66 s nerazvrstanom cestom za Radeki Polje u naselju Loborika i dijela državne ceste DC66 s izgradnjom raskrižja u Marčani, dok je za drugi raspisan natječaj za izvođača radova a obuhvaća izgradnju jugoistočne obilaznice Marčane s priključnim prometnicama.

Rekonstrukcija ceste za Radeki Polje i pretvaranje raskrižja u Marčani za Dugu Uvalu u trokračno raskrižje, investicija je vrijedna 3,3 milijuna kuna, uz rok izvođenja od 75 dana od uvođenja izvođača u posao. Prema lokacijskoj dozvoli obuhvaća rekonstrukciju dijela državne ceste D66 u dužini 336,16 metara i izgradnju trokrakog raskrižja s prometnicom.

Do Radeki Polja 1 km

Prometnica prema Dugoj Uvali trenutno prolazi kroz središte Marčane te se, pojašnjavaju iz Hrvatskih cesta u projektnoj dokumentaciji, pokrenula izrada buduće jugoistočne obilaznice Marčane, koja se nadovezuje na postojeću državnu cestu D66. Tim projektom namjerava se definirati spoj buduće obilaznice i postojeće državne ceste. Rekonstrukcija će obuhvatiti proširenje kolnika na širinu od 6,60 metara i izgradnju zatvorenog sustava odvodnje oborinskih voda s prometnih površina. Rekonstrukcija ceste za Radeki Polje, pak, izvest će se u dužini od preko kilometra.

Uz ove projekte Hrvatske ceste su posljednjih dana objavile i natječaj za izgradnju jugoistočne obilaznice Marčane s priključnim prometnicama, investicije vrijedne 3,2 milijuna kuna, a rok za podnošenje ponuda zainteresiranih potencijalnih izvođača radova je 25. siječnja nadolazeće 2017. godine. Prema pojašnjenju natječajne dokumentacije, buduća obilaznica Marčane prolazi većim dijelom postojećim poljskim putevima koji čine pristup okolnim poljoprivrednim parcelama.

Pristup parcelama

Uz postojeće poljske putove, mjestimično su ograđene parcele suhozidom, a obrasle niskim raslinjem i pokojim stablom.

Buduća obilaznica Marčane će se izvesti kao dvotračna, dvosmjerna cesta s izgrađenim zatvorenim sustavom odvodnje oborinskih voda. Uz buduću obilaznicu s priključnim prometnicama, izgraditi će se pristupne prometnice postojećim poljoprivrednim parcelama tako da se svima omogući pristup. Ukupna dužina cesta na kojima će se izvesti radovi iznosi 905,6 metara, od čega sama buduća obilaznica 780 metara. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter