Rekonstrukcija pulskog lukobrana čeka zeleno svjetlo

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Projekt sanacije i rekonstrukcije pulskog lukobrana, čija je kandidatura poslana u operativni program "Regionalna konkurentnost" Ministarstva regionalnog razvoja u veljači ove godine, zadovoljio je prvu provjeru.

Sada slijedi procjena projektnih prijava ostalih projekata, koji su poput pulskog lukobrana prošli "prvu stepenicu", a tek onda dobivanje financijskih sredstava. Izvijestili su to iz Ureda pulske Lučke uprave, odgovarajući na naše pitanje gdje je zapelo sa sanacijom i rekonstrukcijom lukobrana, imajući na umu da je okončanje projekta, i maltene početak radova, najavljen u svibnju prošle godine.

- Projekt je prošao prvu provjeru i sada slijedi procjena. Obzirom da Lučka uprava posjeduje sav "papirnati" dio, čak i građevinsku dozvolu, smatramo da imamo velike šanse da dobijemo sredstva, poručili su iz Lučke uprave.

Kandidaturu projekta u veljači na prvi raspisani natječaj za EU strukturne fondove potvrdio nam je i pročelnik županijskog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Orijano Otočan.

- Projekt je prošao prvu formalnu provjeru i sada je u procesu u kojem sve ovisi o nadležnom ministarstvu. Vjerujem da ćemo u roku od dva do tri mjeseca znati konkretnije informacije je li odobren ili ne, rekao je Otočan, napominjući da projekt sanacije pulskog lukobrana nije jedini koji je kandidiran pa valja čekati rezultate.

Osim lukobrana, nastavio je Otočan, iz Istarske županije je još kandidiran i projekt revitalizacije Završja, a ukupna dostupna sredstva iz strukturnih fondova iznose 30 milijuna eura.

Rekonstrukcija pulskog lukobrana, podsjetimo, prema projektu iznosi od 7 milijuna eura (rekonstrukcija postojećeg izgrađenog dijela), do 11 milijuna eura (izgradnja prije sto godina nedovršenog dijela). Radovi u cijeloj dužini (1.200 metara) koštali bi 11 milijuna eura, dok bi rekonstrukcija samo postojećeg, nedovršenog, lukobrana (tisuću metara) koštala oko 7,7 milijuna eura. No, kakva god se rekonstrukcija odabrala ona je potrebna jer je riječ o strateškom objektu važnom za razvoj pulske luke. (Nera SOFTIĆ)

 

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter