Rekonstrukcija psihijatrije koncem godine

Psihijatrijski odjel u pulskoj Općoj bolnici (N. LAZAREVIĆ)
Psihijatrijski odjel u pulskoj Općoj bolnici (N. LAZAREVIĆ)

Stručno povjerenstvo na završnoj bi sjednici koncem idućeg tjedna trebalo ponovno odabrati tvrtku koja će izgraditi bolnicu u Puli, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare dr. Irena Hrstić, sanacijska upraviteljica Opće bolnice te dodala da se ponude još uvijek analiziraju. Izvođač se, naime, mora ponovno odabrati nakon što je Državna komisija za kontrolu javne nabave početkom rujna poništila prethodnu odluku stručnog povjerenstva koje je odabralo splitsku zajednicu ponuđača Lavčević.

Odlukom Vlade Hrvoje Tomljenović imenovan je za novog predsjednika Sanacijskog vijeća bolnice, zamijenivši Ljubicu Đukanović.

Katastrofalna psihijatrija

Na pitanje kada će se početi adaptirati zgrada psihijatrije, koja je u katastrofalnom stanju, sanacijska upraviteljica odgovorila je: "Čim složimo financijsku konstrukciju". A ta konstrukcija podrazumijeva oko 200 tisuća kuna za djelomičnu, odnosno 800 tisuća do čak milijun kuna za potpunu sanaciju krova, te dodatnih 250 do 500 tisuća kuna za sanaciju lifta.

- Trenutno izrađujemo elaborat potreba psihijatrije koji će biti gotov do kraja tjedna. U elaboratu će biti navedeno sve što je potrebno odjelu, no radit ćemo prioritetno, ovisno o prikupljenim sredstvima. A prioritet su krov i lift, kao i ličenje prostorija uništenih zbog prokišnjavanja. Nadam se da ćemo do kraja godine početi adaptirati i psihijatriju i dijalizu, najavila je Hrstić. Napomenula je da bolnica vlastitih sredstava nema, pa će novac za krov, kao što je dogovoreno, osigurati Istarska županija i pulsko Sveučilište, kao budući vlasnik zgrade.

- To su ogromni iznosi. Morate dovesti zgradu do minimalnog ili normalnog funkcioniranja. Minimalno podrazumijeva 200 do 300 tisuća kuna bez lifta. Okvirno, ali uzmite ovu izjavu s rezervom, za adaptaciju psihijatrije potrebno je oko milijun kuna, precizirala je Hrstić. U obnovu psihijatrije uključili su se i građani, i to kupnjom fotografija Alojza Orela, dok bi se jedinica za dijalizu obnovila uz pomoć donacija.

Upraviteljica se danas nije očitovala o spornoj, netransparentnoj nabavci CT uređaja, rekavši da je rok za donošenje odluke 17. studeni, no "informaciju će obznaniti za koji dan".

Čekanje na UZV štitnjače produljilo se za dva mjeseca, s 12 na 14 mjeseci, kazala je pomoćnica za sestrinstvo Irina Pucić.

- Lista čekanja se malo produljila dijelom i zbog toga što je jedan liječnik bio odsutan tri mjeseca. Drugo je ostalo u okvirima prethodnog mjeseca. Pedijatrijski kardiološki pregledi u potpunosti su realizirani, riješeni su i "zaostaci" nastali zbog izostanka liječnika. Problem je riješen povratkom dr. Renate Kmet na posao sa specijalizacije i dolaskom liječnika s riječkog KBC-a, pa se na pedijatrijski kardiološki pregled sada više uopće ne čeka i može se obaviti u roku od nekoliko dana, kazala je Pucić. 

Pedijatrijska kardiologija je riješena, no s druge se strane nameće novi problem, oftalmologija, dodala je Hrstić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter