Rekonstruirana povijest novina L'Arena di Pola

Izdanje su predstavili Silvio Mazzaroli i Giovanni Radossi (A. POKRAJAC)
Izdanje su predstavili Silvio Mazzaroli i Giovanni Radossi (A. POKRAJAC)

U rovinjskom Centru za povijesna istraživanja predstavljena je anastatička reprodukcija novina L'Arena di Pola, koje su u Puli, Trstu i Gorici izlazile od 1945. do 1947. godine, a i danas se izdaju u Trstu kao mjesečnik. U tri toma velikog formata objavljen je 591 broj novina s tri tisuće stranica, koje su fotografirane i računalno obrađene. Direktor Centra Giovanni Radossi rekao je da će ovo izdanje, otisnuto u tršćanskoj tiskari Art Group u 300 primjeraka, biti važan izvor za istraživanje poslijeratnog života Pule, prijelomnog za povijest istarskih Talijana.

Pokretač ovoga obimnog projekta je Puljanin Silvio Mazzaroli, general talijanske vojske, zamjenik mirovnih snaga NATO-a na Kosovu i diplomatski vojni ataše. Mazzaroli, sadašnji povjerenik udruge Slobodna općine Pule u egzilu, je i sam tri godine, od 2003. do 2006. bio urednik lista koji izlazi već 67 godina.

Mazzaroli je podsjetio da je list L'Arena di Pola izlazio u Puli od srpnja 1945. do svibnja 1947. kao dnevnik, potom u Trstu dvaput tjedno i u Gorici kao tjednik. U Puli se dnevno prodavalo sedam tisuća primjeraka na 30 tisuća stanovnika.

Prvi je broj izdan prije negoli je Saveznička vojna uprava dovršila prijenos ovlasti od narodnih vlasti na civilnu upravu, pa je nosio natpis demokratsko-informativni dnevnik. Kako su se mijenjale političke prilike, najprije je tituliran kao informativni bilten Odbora nacionalnog oslobođenja Pule i po egzilu Talijana tjednik Istarskog revizionističkog pokreta.

U pulskoj fazi direktor lista je bio socijalist Guido Miglia, mladi pulski nastavnik kojeg su nacifašisti progonili za vrijeme rata. On je kao pandan listu Il Nostro Giornale dao ovoj tiskovini demokratski, antifašistički, republikanski i proradnički program, raskrinkavajući propagandu i podupirući distanciranje od jugo-komunističkog pokreta.

U tijeku egzodusa i preseljenja lista u Trst ulogu direktora preuzeo je vodnjanski demokršćanin Corrado Belci. U to vrijeme, rekao je citirajući naslove Mazzaroli, prestali su napadi na talijansku vladu, koja je ostala bez socijalističko-komunističke komponenta, ali su se nastavili prema Titovim sljedbenicima i anglo-američkoj upravi Pule. Od rujna 1947., nakon formiranja Istarskog revizonističkog pokreta Istre, list je zagovarao reviziju Mirovnog ugovora i zazivanje pomoći u uključivanju izbjeglica u poslijeratno talijansko društvo. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter