Reklame za last minute kupnju stana nisu u pravu?

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Akcija last minute kupovine stana - preduhitrite porast poreza na nekretnine od 1. siječnja 2015. godine kojim će se, u skladu s EU regulativom, umjesto dosadašnjih pet posto poreza na promet nekretninama, fizičkim osobama razrezivati porez na dodanu vrijednost po stopi od 25 posto, poručuju ovih dana reklamne poruke građevinskih investitora.

Onima koji nisu detaljno upućeni u porezne izmjene koje na snagu stupaju iduće godine, moglo bi se uistinu činiti da se već s prvim danom 2015. godine uvodi porez na nekretnine, načelno najavljen tek za 2016. godinu, ili pak da će kupci nakon kupoprodaje plaćati PDV na stan od 25 posto.

Oglasi nisu u pravu

Stvari, međutim, nisu baš onakve kakvima ih reklama prikazuje. S prvim danom iduće godine, naime, uvodi se za novogradnje PDV na građevinsko zemljište kojim se zamjenjuje dosadašnji porez na promet nekretninama od pet posto, koji se na vrijednost tog zemljišta plaćao do sada. PDV od 25 posto neće se, dakle, više obračunavati samo na troškove građenja stana i njegovo opremanje, odnosno na četvorni metar novogradnje, već i na građevinsko zemljište na kojem se stan nalazi. To ne znači da će se, kako reklame sugeriraju, kupcima stanova "razrezivati" veći porez, već će porasti trošak samom investitoru. Hoće li on taj porast prevaliti u konačnu cijenu stana, ovisi o tržištu, odnosno ponudi i potražnji, pri čemu su posrednici u prometu nekretninama uvjereni da neće. To znači da bi za krajnjeg kupca sve moglo ostati približno isto.

U brojkama to izgleda ovako: još do kraja ove godine investitor novogradnje u kojoj stan košta sto tisuća eura, na oko 80.000 eura, odnosno trošak gradnje i opremanja stana, plaća PDV od 25 posto, a na udio zemljišta, vrijednosti oko 20.000 eura, plaća porez na promet nekretnina od pet posto. Ukupan porezni trošak iznosi, dakle, 21 tisuću eura.

Od 1. siječnja iduće godine ukida se kod novogradnji porez na promet nekretnina od pet posto, a uvodi PDV od 25 posto i na zemljište, što znači da će ukupan porezni trošak porasti na 25.000 eura, odnosno u ovom primjeru za četiri tisuće eura. Budući da se istovremeno kod novogradnji ukida porez na promet nekretninama, kupac u ovom slučaju više neće morati platiti oko tisuću eura tog poreza. Ako, dakle, investitor "prevali" svoj trošak od četiri tisuće eura na kupca, za njega će stan na kraju poskupjeti najviše tri tisuće eura. No, agenti za nekretnine uvjereni su da će investitori sami podnijeti veći porezni trošak.

- Nova porezna pravila ne znače da poskupljuju stanovi, već da se investitorima povećava trošak. S obzirom na situaciju na tržištu, sumnjam da će do poskupljenja stanova doći, napominje Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja s nekretninama pri HGK. Diana Perger iz agencije Eurointerijeri kaže kako će poskupljenja, bude li ih uopće, biti minimalna, jer si ništa više od toga, s obzirom na jednako tako minimalnu potražnju za stanovima, investitori ne mogu priuštiti.

Sve po starom za "stare" stanove

Uvođenje PDV-a od 25 posto na građevinsko zemljište naša je obaveza prema EU, pri čemu smo imali i trogodišnje razdoblje za prilagodbu, do kraja ove godine. Nov način oporezivanja primjenjivat će se na nekretnine za koje se ugovori budu sklapali od prvog dana 2015. nadalje, pri čemu kod starih stanova ostaje samo porez na promet nekretnina od pet posto. Dakle, s 25 posto će se oporezivati nekretnina koja nije useljena, koja nije u uporabi, odnosno nekretnina prije prvog useljenja kojoj do prodaje ili nasljeđivanja, dara ili bilo koje druge transakcije nije proteklo više od dvije godine. Kod korištenih, useljenih stanova ne mijenja se ništa te oni i dalje podliježu samo stopi oporezivanja od pet posto poreza na promet nekretnina. Kupci kojima je takva, korištena nekretnina prva u životu, tog će poreza i dalje biti oslobođeni, dok u novogradnjama tog poreza više neće biti, pa tako ni oslobođenja u slučaju prve nekretnine. Za stare, korištene stanove nema nikakvih razloga za poskupljenje, jer se nova porezna pravila njih ne tiču, a ne poskupe li ni novi stanovi, zbog ukidanja poreza na promet nekretnina njihovi će kupci proći bolje od kupaca starih stanova, kojima taj porez ostaje.

Budu li investitori zadržali povećani trošak za sebe, to znači da bi, umjesto kupaca, mogli nastradati njihovi zaposlenici – građevinski radnici i eventualno kooperanti, koji bi mogli "fasovati" niže plaće ili otkaze u ovoj, ionako devastiranoj gospodarskoj grani. Smanjene investicije u gradnju zbog povećanog poreza svakako će utjecati i na ostale koji građevinu prate - proizvođače i trgovce namještajem, opremom i slično. (Bojana MRVOŠ PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter