Rejting SDP-u jača, Milanoviću pada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj se stalno nešto događa, društvena i politička scena prilično su dinamične, nije lako sve to pohvatati, a u skladu s tim izjašnjavaju se i građani u istraživanjima javnog mišljenja.

U rujnu, mjesecu u kojem je očuvan kreditni rejting, najavljena nova poskupljenja, posebno grijanja i zbilo se još štošta drugo, rejting premijera Zorana Milanovića je pao, ali je SDP-u porastao. To je utvrdila redovita anketa agencije IPSOS PULS koju objavljuje Nova tv.

Milanoviću je u kolovozu potpora nakon duljeg vremena ponovno prešla 50 posto, bila je 51 posto, no mjesec dana kasnije rejting mu je pao na 44 posto i najlošiji je otkako je postao predsjednik Vlade. Možda bi pad bio blaži da je istraživanje obuhvatilo saborski sraz s HDZ-om u kojem je Milanović dominirao.

No, dok će ovi podaci vjerojatno izazvati premijerovo nezadovoljstvo, sigurno će ga oraspoložiti saznanje da njegova stranka stoji najbolje u zadnja četiri mjeseca. Od svibnja podrška SDP-u konstantno je padala, a sad je odjednom za dva postotna poena veća nego u prošlom istraživanju, s 25,8 skočila je na 28 posto, koliko je bila na startu kampanje za parlamentarne izbore.

I kod njihovih glavnih političkih konkurenata, u HDZ-u, također su zanimljive brojke. Stranka je ostala približno tamo gdje se nalazi mjesecima, u kolovozu je za HDZ bilo 20,2 posto, a danas 21 posto ispitanika. Međutim, rejting predsjednika stranke Tomislava Karamarka, koji ionako nije bio bogzna kakav, spustio se s 28 na 23 posto i najgori je otkad je preuzeo HDZ.

Iz ankete treba još izdvojiti daljnji pad HNS-a za koji bi sada glasovalo 1,8 posto Hrvata. Hrvatski laburisti učvrstili su svoje treće mjesto, za njih se izjasnilo 9,7 posto ispitanika. Ali, rejting lidera HL-a Dragutina Lesara je s 51 posto jedan od najlošijih što ga je imao u godinu dana. (D. C./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter