Rejting Hrvatske vrlo nizak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od triju najjacih rejting agencija u svijetu Standard&Poor's snizila je kreditni rejting za Hrvatsku na BBB-, najnižu razinu prihvatljivu investitorima.

Hrvatska je ostala u istoj investicijskoj razini, ali nas još samo jedna korekcija dijeli od rejtinga "junk" (engl. smece) što bi bila poruka investitorima da se radi o ulaganju sa znatnim, gotovo špekulativnim rizikom, što bi moglo znaciti otežan pristup tržištu kapitala, a u najgorem slucaju i potpunu zabranu pristupa.

Rijec je o rejtingu dugorocnog duga pa ce sljedeci tjedni pokazati hoce li investitori zazirati od kupnje i prodaje hrvatskih obveznica i može li im to sruštiti cijenu. Ako se to dogodi utjecat ce i na kamate po kojima ce se Hrvatska zaduživati u sljedecoj godini.

S&P objasnili su takvu odlulku pogoršanjem fiskalne pozicije Hrvatske i kontinuiranim slabljenem uvjeta inozemnog zaduživanja. Izgledi su takoder ocjenjeni negativnim pa to ukazuje da bi u buducnosti mogli imali vece šanse za daljnje snižavavanje nego za popravljanje rejtinga.

Ipak se napominje da ce Hrvatska u sljedecoj godini završiti pregovore sa EU-om i da je moguc njen ulazak u Uniiju 2013., što bi moglo pozitivno utjecati na rejting, ali se dodaje i da je hrvatsko gospodarstvo u padu vec drugu godinu za redom.


Podijeli: Facebook Twiter