Reisman nije znanstvenica već aktivistkinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sociolog Aleksandar Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i jedan od autora Kurikuluma zdravstvenog odgoja u školama, našao se ovog tjedna usred stihije: monološki karakter gostovanja Judith Riesman, sedamdesetsedmogodišnje komunikologinje i utemeljiteljice pokreta protiv seksualne revolucije, razbijen je debatom koja je, nakon što je zbog neviđene posjećenosti propala na Filozofskom fakultetu, organizirana u hotelu Westin, uz ograničen broj sudionika.

Štulhofer, s kojim smo razgovarali netom prije tog sučeljavanja, kaže da Riesman nije znanstvenica nego indoktrinirana križarka u borbi protiv seksualne znanosti suvremenog svijeta, sputana vlastitom teorijom zavjere koja nije primjenjiva na hrvatsku situaciju.

- Judith Reisman je na poziv HDZ-a u četvrtak održala predavanje u Saboru. Je li njezin dolazak tamo opravdan?

- U Saboru bi, mislim, uvijek trebalo biti mjesta za eksperte koji svojim znanjem mogu pomoći u donošenju društvenih politika. Za one čije se preporuke temelje na istraživanjima, a ne ideološkim ili moralističkim procjenama svijeta, povijesti i budućnosti. Nažalost, gospođa Riesman nije znanstvenica nego aktivistkinja. Na temelju njezinih tekstova koje sam ovih dana čitao - a pročitao sam, vjerujte, jako puno toga, pripremajući se za naše sučeljavanje - riječ je o teoriji globalne zavjere, koja nije samo nešto protivno činjenicama i neodgovorno, već i opasno jer nas nastoji uvjeriti da ne treba ništa poduzimati na zaštiti zdravlja mladih... Umjesto da razmišljamo o tome kao pozitivnom modelu brige za djecu, nama se i plasira urota o sveprisutnom zlu koje će kroz seksualnu edukaciju stvoriti, kao što Reisman piše, "male seksualne devijante". Ako ništa drugo, to zbunjuje ljude, osobito roditelje i odmaže racionalnoj prevenciji i rješavanju problema. Zbog toga je loša praksa pozivati u Sabor nekoga tko nije znanstvenik, tko nije dovoljno upoznat ni s materijom o kojem govori, ni sa sredinom u koju dolazi.

- Je li Judith Reisman znanstvenica?

- Ne, prema mojem razumijevanju znanosti. Postoje četiri kriterija po kojima se procjenjuju znanstvenici: objavljivanje u znanstvenim časopisima gdje vas recenziraju kolege znanstvenici. Ona nema takvih recenzija. Drugo, ako objavljujete knjige, treba vidjeti tko ih objavljuje. Njene knjige ne objavljuju izdavači znanstvene literature nego nakladnici specijalizirani za religioznu i političku literaturu. Treće, kriterij je institucija na kojoj znanstvenik predaje. Nakon dugo vremena, ona predaje jedan predmet na katoličkom Liberty University. To je čak i za američke prilike jedna vrlo neobična institucija, čiji je osnivač kontroverzni propovjednik Jerry Falwell, koji je nakon rušenja njujorških "blizanaca", 11. rujna 2001. godine, izjavio da odgovornost za napad snose i ateisti, aborcionisti, feministkinje i homoseksualci. Četvrto, znanstvenici ne
promoviraju teorije urote.

- Ona se požalila da nigdje nije naišla na toliko agresivnih ljudi kao u Hrvatskoj, a s njezinom se ocjenom slaže, između ostalih, i HHO, ali i gradonačelnik Zagreba koji ju je nagradio medaljom za toleranciju.

- Prošle sam godine bio na sveučilištu u Indiani, i tamo je kao gost studentskog udruženja bio pozvan jedan kontroverzni propovjednik, također publicist kao i gospođa Reisman, čovjek kojega smatraju homofobnim i koji ne priznaje evoluciju. Stvorila se takva situacija prema kojoj je ono što se nekidan dogodilo na Fakultetu političkih znanosti bio običan, malo žešći pokušaj dijaloga. Na tom predavanju u Americi morala je intervenirati sveučilišna policija. (Maja HRGOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter