Reinterpretacija kulturnog nasljeđa Istre

S radionice "Digitalna manufaktura" (Lea JURČIĆ)
S radionice "Digitalna manufaktura" (Lea JURČIĆ)

Na radionici rekreiranja starih znanja i objekata kroz različite medije "Digitalna manufaktura - Tracking Tradition", koja se u organizaciji MP3 platforme i u suradnji sa zagrebačkim kolektivom Oaza i Etnografskim muzejom Istre održala u Rojcu od 2. do 5. studenog, sudjelovalo je 15 polaznika iz Splita, Rijeke, Zagreba, Ljubljane, Buja, Rovinja, Umaga i Pule.

Etnolozi, kulturni antropolozi i dizajneri

Multidisciplinarna radionica reinterpretacije kulturnog nasljeđa istarskog poluotoka ugostila je etnologe, kulturne antropologe, dizajnere. Kroz upoznavanje sa zbirkom Etnografskog muzeja, polaznici su se bavili temama simbola, vizualnih kodova, jezika, mitologije, običaja, vjerovanja i rituala. Osnovna tema radionice bila su vjerovanja (legende, mitovi, društveni običaji, jezik i govor…) koja čine važan dio istarskog identiteta.

Radovi pod nazivima "drugi/Drugi", "UrokBlock", "Istria Strigone Couture", "Takuin štorija o štrigama i štrigunima", "Od usta do usta", "Istražena", pokušali su dati odgovor na pitanja može li se dizajnom utjecati na promjenu perspektive vjerovanja koja su dio nečijeg identiteta; koliko mediji mogu utjecati na usmjeravanje ili promjenu percepcije vjerovanja; kako dokumentirati i vizualizirati nematerijalno.

Zaštita usmene predaje o vjerovanjima

Ciljevi su bili zaštita usmene predaje/nematerijalne baštine koja je krhka, kritičko propitivanje sadržaja usmene predaje i zaštita od vjerovanja koja produciraju strahove.

- Na temelju postojećih informacija (terenskog izleta), sudionici su definirali temu vjerovanja kao nematerijalnu baštinu koja ima vrijednost. Uslijedio je zajednički brainstorming nakon čega su se u manjim grupama razvijali koncepti, kritički propitivale ideje, vizualizirale se u različitim medijima i testirala rješenja, kazala je Maja Kolar iz kolektiva OAZA.

Polaznici radionice bili su Barbara Raad, Darja Galović, Irena Hodžić, Ivan Perkov, Ivana Vaccino, Ana Javor, Lea Jurčić, Marko Borota, Mate Žaja, Nina Živković, Katarina Petrović, Sabina Damiani, Tanja Ranić Rovis, Tanja Šuflaj i Tea Zbašnik. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter