Reiner: Referendum o braku odgovor na spolni odgoj

Neslužbeni glasnogovornik otkrio pozadinu - Željko Reiner (D. TADIĆ/CROPIX)
Neslužbeni glasnogovornik otkrio pozadinu - Željko Reiner (D. TADIĆ/CROPIX)

Govoreći na današnjoj saborskoj raspravi u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Željko Reiner je možda prvi put pokušao obrazložiti motive kojima su se, jer on to valjda zna, vodili u inicijativi "U ime obitelji". Ispada da je okidač bio nešto što nema veze s brakom.

- Glavni razlog pokretanja referenduma je činjenica da je prošle godine, mimo zakonske procedure, neustavno pripremljeno i bez ikakve ozbiljne recenzije i javne rasprave, uveden u škole spolni odgoj. Njime se nametnuto promiče niz svjetonazorskih stavova stranih većini hrvatskih građana, otkrio je Reiner zašto je iniciran referendum o braku. Bojali su se, tvrdi, da će Vlada po istom načelu ubrzo izmijeniti i Obiteljski zakon u kojem se kaže da je brak zajednica žene i muškarca.

- To je odgovor raznim režimskim novinarima koji se stalno pitaju koji je razlog pokretanja ove inicijative, iako je u zakonu upravo tražena definicija, naglasio je Reiner, koji je preuzeo ulogu neformalnog glasnogovornika "U ime obitelji".

Akademik Reiner izazvao je široko zgražanje zastupnica i zastupnika definicijom što su to brak i obitelj.

- HDZ drži da su brak i tradicionalan oblik obitelji - majka, otac i djeca, objavio je Reiner. Reagirali su Marija Lugarić, Peđa Grbin, Ingrid Antičević Marinović, Jadranka Kosor...

- Pitam vas, jeste li uskratili pravo na obitelj za svu djecu koja žive u jednoroditeljskim obiteljima. Je li obitelj za vas majka i dijete, otac i dijete, baka i dijete? Takvih obitelji nije malo. Ovo je doista bila akademska rasprava, upozorila je Reinera SDP-ovka Marija Lugarić.

Jadranka Kosor pokušala je, pak, objasniti je bivšem stranačkom kolegi da brak i obitelj ipak nisu isto. (D. CIGLENEČKI, Z. CRNČEC/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter