Rehn: Prerano je za ocjenu da je kriza okončana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postoje naznake postupnog gospodarskog oporavka u eurozoni, no bilo bi preuranjeno kazati da je kriza okončana, kazao je danas europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn.

"Ovog smo ljeta u Europi svjedočili nizu dobrodošlih naznaka da je europsko gospodarstvo dosegnulo točku preokreta. Podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) za drugo ovogodišnje tromjesečje potvrdili su početak postupnog, premda i dalje prigušenog oporavka u eurozoni", kazao je Rehn novinarima na rubu neslužbenog redovnog okupljanja u austrijskom Alpbachu.

Ključne su zemlje za europski oporavak Njemačka i Francuska, pri čemu bi Njemačka trebala potaknuti domaću potrošnju a Francuska uložiti veće napore u strukturne reforme, primjerice na tržištu rada i u mirovinskom sustavu, naglasio je povjerenik EU-a.

"Ako Njemačka i Francuska to naprave zajedno, učinit će veliku uslugu cijeloj eurozoni jer će stvoriti uvjete za jači rast, više radnih mjesta i manje socijalne napetosti", naglasio je. Doduše, to je dugotrajni proces, dodao je. Nema razloga za pretjerani optimizam, i to prije svega zbog dramatičnih razina nezaposlenosti u mnogim dijelovima Europe, ističe Rehn.

U svakom slučaju, proglašavanje završetka krize bilo bi, najblaže rečeno, preuranjeno, zaključio je. Osvrnuo se i na najnovija zbivanja u Italiji, vezana uz jučer postignuti dogovor vlade o ukidanju nepopularnog poreza na nekretnine koji će biti zamijenjen nametom nazvanim "porez na usluge", čime su donekle ublažene nepopustljive političke napetosti unutar krhke koalicijske vlade na čelu s premijerom Enricom Lettom. Upozorio je međutim da će europske vlasti od vlade u Rimu tražiti jamstva da će i nakon ukidanja toga poreza Italija moći ispuniti fiskalne ciljeve.

Europska komisija, kako je kazao, još uvijek čeka pojedinosti "kompenzacijskih mjera". "Ključno je što je premijer Letta potvrdio da će Italija ustrajati na ispunjenju fiskalnih ciljeva u skladu s preuzetim obvezama. To je važno", kazao je Rehn novinarima na marginama konferencije u Austriji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter