Rehn: Italija ne smanjuje javni dug dovoljno brzo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Italija ne smanjuje javni dug dovoljno brzo i nema manevarskog prostora za smanjenje strukturnog deficita, upozorio je u utorak u razgovoru za talijanski tisak europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn.

"Italija bi se trebala pridržavati određenog tempa smanjenja duga, a ona to ne čini", kazao je Rehn u razgovoru za talijanski list La Repubblica.

"Strukturalne prilagodbe morale bi biti u visini 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a sada su tek 0,1 posto. Zbog toga Italija nema manevarskog prostora i ne može se pozivati na klauzulu o fleksibilnosti za potrebe ulaganja", istaknuo je.

Talijanski javni dug blizu je razine od 134 posto BDP-a i time daleko iznad gornje dopuštene granice u EU od 60 posto BDP-a. Promatrano u odnosu na BDP, veći javni dug ima samo Grčka.

U razgovoru za talijanski list Rehn napominje i da Italija ima veliki potencijal za rast i da bi njezino gospodarstvo moglo rasti snažnije od mnogih drugih zemalja ako uspješno provede reforme ekonomskog i pravosudnog sustava.

"Analiza potrošnje vrlo je važna, a bit će tim važnija ako uključi rezove u potrošnji koji će donijeti rezultate u 2014.", kazao je Rehn. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter