Rehabilitacija Draže Mihailovica udaljava Srbiju od EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moguca rehabilitacija cetnickog vode Draže Mihailovica za Srbiju bi predstavljala korak u suprotnom smjeru od Europske unije, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u razgovoru za beogradski list "Danas" u broju od ponedjeljka.

"Smatram kako je važno da u EU-u pažljivo pratimo taj proces. Kao izvjestitelja EP-a, prije svega me zabrinjava evidentan pokušaj promjene sustava vrijednosti. Poslijeratna Europa izgradena je na antifašistickim vrijednostima, a rehabilitacija Draže Mihailovica predstavlja korak u suprotnom smjeru", rekao je Kacin.

"Rijec je vodi kolaboracionistickog pokreta i njegova rehabilitacija samo može nanijeti štetu ugledu Srbije", kazao je Kacin.

Kacin je i ocijenio da se novi srbijanski Zakon o rehabilitaciji zlorabi jer je, kako je rekao, njegova suština da se kolektivna odgovornost skine s pojedinih nacionalnih grupa, kao i sa žrtava uspostavljanja komunisticke vlasti.

"Draža Mihailovic, kao simbol šovinizma i ratnih zlocina pocinjenih u ime stvaranja velike Srbije, u takvim naporima nema što raditi", naglasio je Kacin.


Podijeli: Facebook Twiter