Reguliranim lobiranjem protiv korupcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država namjerava konacno zakonom regulirati lobiranje, djelatnost prema kojoj su mnogi u Hrvatskoj još uvijek prilicno sumnjicavi. Ministar pravosuda Ivan Šimonovic potvrdio je da se u njegovom Ministarstvu radi na formiranju radne skupine koja ce se pozabaviti tim pitanjem. Radna skupina bi, prije svega, trebala utvrditi je li zakonska regulacija lobiranja nužna, a ako se pokaže da jest, pocet ce se raditi na tekstu prijedloga zakona.

Strucnjaci upuceni u tu tematiku slažu se da je donošenje takvog zakona ujedno i mjera za borbu protiv korupcije. Kad postoje definirana pravila, onda je i jasnije gdje završava lobiranje, a pocinje korupcija. U slucaju da se lobiranje odvija bez ikakvih regula, veca je opasnost da se pod firmom lobiranja pokušava «prodati» nešto drugo.

Hrvatsko društvo lobista (HDL), koje vodi dugogodišnji bivši ministar vanjskih poslova Mate Granic, zainteresirano je da Hrvatska konacno dobije zakon o lobiranju.

- Naš je cilj da se lobiranje pravno regulira u duhu najboljih rješenja u Bruxellesu, kao i da se uvede registar lobista pri vladinim tijelima i parlamentu da bi lobiranje bilo potpuno transparentno, pravno regulirano i da svaki lobist radi samo i iskljucivo na temelju registracije i potpisanog ugovora, kazao nam je Granic, u cijoj je udruzi vec uclanjen nemali broj lobista koji su, da bi pristupili HDL-u, morali potpisati i eticki kodeks.

Granic priznaje da je lobiranje u Hrvatskoj dugo godina nosilo stigmu sumnjive djelatnosti, ali podsjeca da je ono u SAD-u i Europskoj uniji ozbiljna i dobro definirana profesija. Procjenjuje se da po hodnicima briselskih institucija lobira cak 16 tisuca ljudi i bez njihovog se utjecaja ne donosi niti jedna direktiva, smjernica ili odluka Europske komisije i Europskog parlamenta. I Hrvatska ima nekoliko registriranih lobista pri Europskom parlamentu i Komisiji.

Predsjednik HDL-a istice i da je zakon o lobiranju jedna od snažnih antikorupcijskih mjera, s cime se slaže i Zorislav Antun Petrovic, predsjednik Transparency International Hrvatska, nevladine organizacije posvecene suzbijanju korupcije.


Podijeli: Facebook Twiter