Regulira se status njegovateljica u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema novom prijedlogu talijanskog zakona, svi talijanski državljani dužni su regulirati status kucnih pomocnica i njegovateljica koje su "radni odnos" kod njih zapocele prije 30. lipnja ove godine.

Poznato je da brojne žene iz Istre i iz cijele Hrvatske vec godinama, pocevši od ranih devedesetih naovamo službuju u sjevernoj Italiji, u velikoj vecini slucajeva na crno.

Kako donosi dnevnik Corriere della Sera, kod prijave poslodavac treba uplatiti 500 eura, što odgovara visini tromjesecnih doprinosa za zdravstveni i mirovinski fond.

Po zakonu, tako ce se regulirati pravo na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, godišnji odmor i sve druge povlastice koje proizlaze iz uredenog radnog odnosa.

Koliko kucnih pomocnica ili njegovateljica iz naših krajeva radi u Italiji, nije poznato, jer one nisu nigdje prijavljene i o njima se ne vodi evidencija. Uz to, brojne se žene tjedno ili svakog mjeseca izmjenjuju, a neke, posebice one iz pogranicnih podrucja, svakodnevno odlaze i dolaze.

Mišljenja žena o legalizaciji njihovog radnog odnosa su razlicita: neke smatraju da ce ih tako poslodavci zakinuti za neto placu, dok druge smatraju da je dobro što ce napokon doci do regulacije njihovog statusa.

U kase talijanskog mirovinskog fonda na taj bi se nacin slilo oko 150 milijuna eura. Još nije definirano kako ce se kasnije placati doprinosi i koliko ce vremena biti potrebno da se to pitanje regulira.

Corriere della Sera navodi da ce, ovisno o gradovima, postupak reguliranja statusa trajati od 1. do 30. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter