Regionalni preustroj moneta u političkoj trgovini

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Otvaranje Pandorine kutije regionalnog preustroja Hrvatske, koji je Vlada poduzela upućivanjem u javnu raspravu novog Zakona o regionalnom razvoju, i dalje izaziva brojne javne nedoumice i neočekivane političke poteze. Od početka listopada, kada je zakonski prijedlog formaliziran i dostupan javnosti, na njega su reagirale političke stranke, udruga hrvatskih županija i stručnjaci, ali proturječja i nepoznanice koje donosi novi zakon još uvijek su velike.

 - Novi Zakon o regionalnom razvoju nije sporan, nema tu jako važnih izmjena. Ali, najvažnija je igra u pozadini tog zakona u kojoj se vuku konci nekih drukčijih i značajnijih promjena, odnosno buduće regionalne podjele zemlje, napominje dr. Ivan Koprić, predsjednik Instituta za javnu upravu i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Donošenje novog Zakona o regionalnom razvoju utjecalo je čak i na recentnu raspravu o ustavnim promjenama. Hrvatska demokratska stranka Slavonije i Baranje, naime, podnijela je prijedlog ustavnih promjena u kojem bi se zemlja podijelila na pet regija - jedna je Slavonija i Baranja - odnosno po mjerilu sličnome onom koji novi zakon uvodi za ustrojavanje planskih područja, kao svojevrsnih upravnih regija što će objedinjavati rad državnih i javnih službi od 1. siječnja 2014. godine.

U prijedlogu HDSSB-a jasno piše da je potrebno formirati pet regija: Slavonija i Baranja, Dalmacija, Grad Zagreb, Jugozapadna Hrvatska i Sjeverozapadna Hrvatska. HDSSB ne spominje Istru kao posebnu regiju - iako je ona prisutna na hrvatskom grbu na jednak način kao Slavonija - nego u svom ultimativnom prijedlogu, bez koje neće podržati izmjene Ustava, samo navodi da će se precizne granice regija odrediti posebnim zakonom.

Stručnjak za javnu upravu dr. Ivan Koprić političku pozadinu vidi u odnosima SDP-a i IDS-a. "Koliko ja vidim, SDP je pronašao da mu odgovara oponiranje IDS-a, jer tako može odustati od radikalnijih promjena. SDP-u odgovara da kasnije kaže da je zbog IDS-a odustao od regionalne reforme, jer je sada niti ne može provesti. Ne trebamo zaboraviti da je SDP u Istri išao protiv IDS-a, tako da je smiješna tvrdnja da danas zbog njih ne idu u teritorijalnu reformu, objašnjava dr. Koprić. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter