Regionalna suradnja književnih fantastičara

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

Što se događa kada se za svoja manjinska prava pokušavaju izboriti zombiji, a što kada to isto žele izvanzemaljci uklopljeni u ljudsko društvo? Može li cijeli ljudski rod, u nekoj budućoj zajednici mnoštva svemirskih rasa i vrsta, postati obespravljena manjina? Što je pak s manjinskim pravima robota, umjetnih inteligencija i sličnih od čovjeka drugačijih samosvjesnih bića? Naposljetku, što ako se manjinska politika toliko politički protežira da postaju ugroženi oni koji nisu pripadnici nijedne manjine, postaju li onda oni nova manjina koja se mora izboriti za svoja prava?

Šesnaest priča

Ta i mnoga druga, jednako čudna pitanja, postavili su pisci u šesnaest SF priča objavljenih u zbirci ovogodišnjeg, inače već šesnaestog po redu, pazinskog Festivala fantastične književnosti. Festivalska zbirka, naslovljena "Priče o manjinama", objavljena je nakladi Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, a u suradnji s udrugom Albus koja organizira ovaj festival, te s Vijećem srpske nacionalne manjine u Istarskoj županiji, a predstavljena je u subotu, četvrtog dana Festivala, u Srpskom kulturnom centru u Puli.

U programu kojeg je moderirao Mirko Grdinić o svojim su pričama govorili Goran Skrobonja, Marko Fančović, Milena Benini, Vanja Spirin, Zoran Vlahović, Aleksandar Žiljak, Dragić Rabrenović, Tihomir Jovanović Tika i Dalen Belić, mladi pazinski autor koji je na ovom Festivalu debitirao kako s objavljenom pričom tako i sa svojim prvim javnim nastupom. Na kraju programa beogradski publicist Miodrag Milovanović predstavio je svoju knjigu "Srpska naučna fantastika", pregled povijesti ovog književnog žanra u Srbiji u posljednjih stotinjak godina.

Zmajska zora

Dan prije, u petak, u pazinskom je Kaštelu prema tradiciji ovoga festivala predstavljena recentna produkcija fantastične književnosti u regiji. Predstavljeni su roman "Zmajska zora" Milene Benini, čija je radnja smještena u Kuću za pisce u Pazinu, zatim knjiga "Pjesma Xallasandre" Aleksandra Žiljka, zbirka priča već objavljivanih minulih godina u žanrovskoj periodici, roman "Junker's i Vailiant protiv sila tame" Vanje Spirina o novim avanturama popularnih junaka o kojima ovaj autor piše već dulje od desetljeća, te prvi roman labinsko-riječkog pisca Gorana Gluščića "Eshaton TV" o medijskoj distopiji mračne budućnosti.

Predstavljene su i dvije regionalne žanrovske zbirke, "Knez Vladimir" crnogorskog festivala Refesticon o kojoj je govorio njen urednik Dragić Rabrenović, te beogradska zbirka "Regia Fantastica 2" koju je predstavio njezin urednik Tihomir Jovanović. Crnogorska zbirka je prateća publikacija festivala sličnog ovom pazinskom, koji se održava u Bijelom Polju, dok je beogradska zbirka nevezana uz neku manifestaciju, ali obje su otvorene autorima iz svih država uzajamno razumljivih jezika i doprinos su regionalnoj kulturnoj suradnji u poticanju književnog stvaralaštva u fantastičnim žanrovima.

Prve dvije, od ukupno četiri, festivalske večeri održane su također u Srpskom kulturnom centru u Puli u srijedu i četvrtak, a na njima su se predstavili beogradski pisac Goran Skrobonja, te crnogorski pisac, urednik i organizator festivala Refesticon Dragić Rabrenović. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter