Regionalna suradnja bez državnih oznaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi summit Slovenije, Hrvatske i Srbije nakon krvavog raspada bivše Jugoslavije, održan u petak poslijepodne u Ptuju u Sloveniji, donio je i prve rezultate: Jadranka Kosor, Borut Pahor i Boris Tadic uspostavili su «personalnu trilateralu», koja ce se redovito sastajati, a dogovorena je i tješnja gospodarska suradnja u izmedu država, kao i zajednicki gospodarski nastup triju država prema trecim zemljama.

Kosor, Pahor i Tadic riješili su i spor oko predstojece konferencije o europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koju na Brdu kod Kranja zajednicki organiziraju Hrvatska i Slovenija. Neslužbeno - buduci da postignuti kompromis ni u Ptuju nije bio javno objavljen - problem predstavljanja Kosova na predstojecoj konferenciji, zbog cega Srbija prijeti bojkotom konferencije, bit ce riješen tako što ce šefovi država u Brdu kod Kranja biti predstavljeni samo imenom i prezimenom, ali bez državnih simbola i bez funkcija.

Usto, završnu deklaraciju o regionalnoj suradnji i europskoj perspektivi zemalja regije, koja ce biti usvojena 20. ožujka na Brdu kod Kranja, nece potpisivati šefovi država.

Hrvatska premijerka bila je vidno zadovoljna hrvatskim diplomatskim uspjesima, što ovaj susret, ali i predstojeca regionalna konferencija na Brdu kod Kranja, sigurno jesu. Kosor naglašava da regionalnu konferenciju organizira država koja ce tek ove godine završiti pregovore s EU-om, a onda i postati 28. clanica EU-a.

Kako je kazala poslije sastanka, rijec je o nastavku «uspješne price» Hrvatske i Slovenije, odnosno o stvaranju atmosfere «povjerenja, prijateljstva i poštivanja, ali i spremnosti na rješavanje otvorenih pitanja u regiji», napomenuvši da bilateralni sporovi ne smiju opterecivati pristupni proces nijedne zemlje.

Premijer Pahor objavio je da ce se trilateralni susreti Pahor-Kosor-Tadic nastaviti, uskoro u Zagrebu, a onda i u Beogradu, dok je predsjednik Tadic u izjavi novinarima o konferenciji na Brdu kod Kranja govorio kao o sastanku «koji se treba dogoditi», ponavljajuci da se Srbija ne protivi da i predstavnici Kosova budu u Sloveniji, ali kao Kosovo-UNMIK, u skladu s rezolucijom 1244. Ujedinjenih naroda.


Podijeli: Facebook Twiter