Regina Carter: Emotivna i snažna "južnjačka utjeha"


Jedna od najcjenjenijih violinistica suvremenog jazza Regina Carter, koja je imala mogućnost i sreću svirati na čuvenoj Paganinijevoj violini, glazbenica koja je svoj fantastični talent stjecala Suzuki metodom, temeljenoj na sluhu, sa svojim je Quintetom bila gošća 4. izdanja Avantgarde Jazz Festivala.

Da će biti riječ o posebnom koncertu, Regina Carter Quintet pokazao je već izvedbom prve kompozicije koja je, i bez prethodnih riječi i objašnjenja, publiku povela na daleko putovanje i prošlost američkog juga, ili, kako će pojasniti sama glazbenica, u potragu za vlastitim korijenima.

Naime, slike koje je glazba prizivala budile su sjećanja na nekad davno čitane knjige i pogledane filmove o životu, tuzi i patnji Afrikanaca, prodavanih na bjelačkim tržnicama roblja. Bila je to prava južnjačka utjeha, koja je svakim tonom oslikavala patnju berača pamuka - nesretnih duša okovanih tegobnim lancima.

Posebne emocije donosila je snimka koju je s ručnog kasetofona puštala fantastična violinistica, a s kojeg su se, prije izvedbi Quinteta, čule brojalice, uspavanke i napjevi Reginine bake, koja ju je odgojila, i njene rodne Alabame u kojoj je odrastala.

Nizale su se potom skladbe s njenog posljednjeg albuma "Southern Comfort" iz kojih se jasno mogla iščitati duša napaćenog čovjeka i bolom natopljena zemlja, u kojoj je boja kože i donedavno, određivala gdje će tko i kako živjeti. U izvedbama Quinteta, poput "Honky Tonkin", "Miner’s Child", "Cornbread Crumbled In Gravy" i drugih, nizale su se jedna za drugom priče američkog juga, u kojima se poput života i smrti, tuge i sreće miješaju primijese jazza, bluza, soula, countryja…

Uz dominantnu Reginu Carter, formaciju banda činili su Will Holshouser, harmonika, Marvin Sewell, gitara, Jesse Murphy, kontrabas te Alvester Garnett, za bubnjevima.

Nastup Regine Carter Quiunteta na Avantgarde Jazz Festivalu u Rovinju bio je, nakon zagrebačkog, drugi u Hrvatskoj. Sudeći po oduševljenju publike, koja je objeručke prihvatila i osjetila album "Southern Comfort", zasigurno ne i zadnji. Koncert, u dvorani Adris, omogućila je Tvornica duhana Rovinj. (N. ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Zoran STAJČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter