Regije predvodnice eurointegracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Šandor Egereši i istarski županijski procelnik za medunarodnu suradnju i EU integracije Oriano Otocan otvorili su u Novom Sadu tradicionalnu manifestaciju "Dani Istre u Vojvodini", koja se do 7. listopada održava u tom gradu te Zrenjaninu i Senti.

Egereši je tom prilikom istaknuo da obje regije veže višegodišnje partnerstvo te da Istra i Vojvodina predstavljaju model za kvalitetnu regionalnu suradnju na podrucju gospodarstva, turizma, zaštite okoliša, poljoprivrede i razmjene mladih. Otocan je rekao da Istra putem potpisanih sporazuma suraduje s 15 europskih regija.

- Za jugoistok Europe, ali i mnogo šire, naše dvije regije mogu biti putokazi tolerancije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Takoder, naše regije nastoje biti predvodnice eurointegracijskih procesa, ali i procesa regionalizacije i decentralizacije u svojim državama, istaknuo je Otocan i podsjetio da je Vojvodina jedan od snažnih aktera buduce Dunavske regije, dok Istarska županija aktivno sudjeluje u stvaranju Jadransko-jonske makroregije.

U Skupštini AP Vojvodine potpisan JE i sporazum o suradnji u domeni poljoprivrede i ruralnog razvoja izmedu nadležnih odjela za poljoprivredu Istre i Vojvodine.

U kulturnom bloku Istarska je županija, odnosno Upravni odjel za kulturu, svojim domacinima u zgradi vojvodanskog Zavoda za kulturu predstavila Istarsku kulturnu strategiju. Vecer ranije, otvorena je izložba "Fotografija u Istri do 1918. iz fundusa Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme" Povijesnog muzeja Istre.


Podijeli: Facebook Twiter