Regija Veneto pomaže obnovu šišanske crkve

Crkva će biti obnovljena do kraja svibnja (P.LUKEŽ)
Crkva će biti obnovljena do kraja svibnja (P.LUKEŽ)

Sanacija i rekonstrukcija krova crkve sv. Feliksa i Fortunata u Šišanu punom je jeku, a kraj radova predviđen je za kraj svibnja, rekli su na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik šišanske Zajednice Talijana Antonio Dobran i Paolo Demarin, inicijator projekta iz ZT-a, ujedno i donačelnik općine Ližnjan.

Nosilac investicije je šišanska Zajednica Talijana uz pomoć talijanskog Veneta, koji je za radove dodijelio 15 tisuća eura, dok preostali dio u iznosu od 120 tisuća kuna financira šišanska župa.

Ovaj je posao jedan u nizu radova na crkvi jer su tijekom posljednjih 40 godina dvaput bili organizirani građevinski zahvati pa je prije 35 godina popravljen zvonik, a sanirano je i krovište, rekao je Dobran. Ideja je potekla od samih župljana, dodao je, budući da je krov propuštao, a inicijativu je prihvatio šišanski župnik Armando Ilić.      

Prijedlog za obnovu krova postojao je od 2009. godine, a projekt je pokrenut 2011., naveo je Demarin. Prema troškovniku, cijena radova bila je 35 tisuća eura, Regija Veneto odobrila je 15 tisuća eura, a šišanska župa stoga je dodijelila još 120 tisuća kuna pa su lani izrađeni novi troškovnici. Izvođač radova je tvrtka Macuka iz Svetog Petra u Šumi. Također, u suradnji s pulskim Konzervatorskim odjelom, koji je crkvu stavio pod preventivnu zaštitu, srednjovjekovni inventar crkve poslan je na restauraciju. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter