Regija u regionu: Biti manjinsko biće

Branimir Pofuk, Boris Kovač, Laslo Vegel i Miljenko Jergović u programu Regija u regionu
Branimir Pofuk, Boris Kovač, Laslo Vegel i Miljenko Jergović u programu Regija u regionu

Sajamski program Vojvodina – regija u regionu sinoć je bio posvećen dvojici autora, glazbeniku Borisu Kovaču i književniku Laslu Vegelu. Sugovornike su si podijelili Branimir Pofuk i Miljenko Jergović koji je kazao da mu svaki put kada pomisli o Vegelu pada na pamet možda već zaboravljena sintagma "jugoslavenska sinteza".

- Njeno značenje danas nitko ne zna, ali jugoslavenska sinteza je trebala biti formula nekakvog čudnog jugoslavenskog kulturnog prostora i jedinstva sačinjenog od različitosti, a katkad i od kulturnih suprotnosti i koji je kao svoju potku imao nešto opasno i diskvalificirajuće. To je bio najmanji zajednički slavenski i južnoslavenski sadržatelj koji je isključivao neke kulture, jezike i narode, a na kraju krajeva i neke pisce, kazao je Jergović.

On je dodao da su se nakon raspada Jugoslavije brojni jugoslavenski pisci potrudili da ih se ni na koji način ne identificira kao takve. Pisac koji je ispričao tu priču o nestanku jedne zemlje, jedne domovine, jednog kulturnog prostora i o modalitetima života kada se živi kao čovjek koji je niotkuda i koji samo odlazi i ne dolazi je bio Laslo Vegel, zaključio je Jergović.

Vegel je objasnio što je mislio kada je za sebe rekao da je manjinski čovjek.

- Onaj koji u Vojvodini kaže da je čisti Srbin taj je došao u zadnjih 20 godina, ostali nisu i ne mogu biti čisti – stvarno smo svi izmiješani. Manjinski čovjek, to znači živjeti u čudnoj, egzotičnoj zemlji koju bih ja nazvao ničija zemlja. Ispričat u vam priču kada sam 80-ih godina s jednom delegacijom jugoslavenskih pisaca bio u Moskvi. Uz mene bili su tu i pisci iz svih saveznih država i autonomnih pokrajina – ja sam predstavljao Vojvodinu, a Ibrahim Rugova Kosovo. U književno-historijskom institutu dijelili su kartone svim književnicima koji imaju dvije objavljene knjige. Izredali su se hrvatski, srpski, makedonski i crnogorski pisci i svi su dobili taj karton, a kad je došao red na Rugovu, za njega nije bilo kartona, pa im je on rekao "Molim vas, pogledajte među Albancima. Možda sam tamo". Ali ni tamo ga nisu našli. Dolazi red na mene, ali ni mene ne nađu pa im kažem "Možda, pogledajte kod Mađara". Ni tamo nema Lasla Vegela - eto to je manjinski čovjek - živi bez kartona na ničijoj zemlji, kazao je Vegel.

Boris Kovač je predstavio svoj glazbeni projekt La Campanella, a za njegovu je glazbu Pofuk kazao da izmiče strogoj kategorizaciji u što će se moći uvjeriti svi koji će doći na njegov sutrašnji koncert u 20.30 u Svetim srcima. Pofuk je konstatirao i da je sve ono što je Vegel napisao, Kovač komponirao. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter