Regija Friuli predstavila svoja vina, pršut i pastrvu


Prezentaciju i degustaciju vina i gastronomskih proizvoda regije Friuli Venezia Giulia danas je u pulskoj Županijskoj komori upriličila strukovna grupa Trgovačke komore Udine. Degustirana su četiri vina i četiri tipična prehrambena proizvoda iz regije Friuli: Prošek Gelisi iz Pordenonea, Friulano Buzzinelli iz Gorizie, Schioppettino Rodaro i Picolit Jacuss iz Udina te pršut San Daniele Dall'Ava, pastrva, kuhana šunka s hrenom i Frico croccante.

Talijanska vina i tradicionalne prehrambene proizvode predstavili su članica vijeća i predsjednica organizacije Coldiretti provinciale Rosanna Clocchiatti, predsjednik Odbora Guida Vini i član vijeća Trgovačke komore Pordenonea Sergio Lucchetta te novinar i enolog Walter Filiputti.

Bruno Trapan, predsjednik strukovne grupe istarskih vinara pri Županijskoj komori u Puli, rekao je da su ovo počeci jedne dobre suradnje koja ima budućnost.

- Talijanski vinari surađuju s našima na području prezentacije i degustacije vina obiju strana. Prijatelji iz Friulija su prvi put u Istri i nadam se da će to postati tradicija. Naša strukovna grupa proizvođača vina Istre počela je surađivati s kolegama iz Italije na marketinškom i promotivnom dijelu. Ozbiljno smo pristupili tom poslu i siguran sam da ćemo uskoro i mi prezentirati naša vina u regiji Friuli. Nas u Istri u strukovnoj grupi ima više od 20 i svake nam se godine pridruži neki novi vinar, rekao je Trapan.

- Uz jela i vina, želimo predstaviti čitavo svoje područje i kulturu ne bi li ojačali ovu našu povezanost s Istrom. To je dio projekta koji se pokazao vrlo uspješnim. Sa Županijskom komorom u Puli surađujemo na nekoliko projekata u nautici, turizmu i industriji, a nadamo se da će i ovaj novi, eno-gastronomski projekt u budućnosti polučiti jako dobre rezultate, rekla je Rosanna Clocchiatti. (C. B. GALIĆ, foto M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter