Regata Sveti Nikola: Vikend u znaku bijelih jedara

Prizor s lanjske regate (M. ANGELINI)
Prizor s lanjske regate (M. ANGELINI)

Početak prosinca u Puli je sinonim je za jedriličarsku regatu Sveti Nikola. Ova najbrojnija domaća regata koju organizira pulska Vega došla je do 22. izdanja koje će se održati od petka do nedjelje.

Start prvog od sedam predviđenih plovova bit će u petak u 10 sati, dok će podjela nagrada uslijediti u nedjelju oko 17 sati.

- Zasad smo dobili prijave 360 jedriličara iz 11 zemalja koji će se natjecati u četiri klase na dva regatna polja - rekla je nekadašnja prva dama hrvatskog jedrenja Gea Barbić.

- Dosad nam se prijavilo 264 optimista, 52 natjecatelja u laseru 4.7, 32 u laser radialu i deset u laseru. Najviše natjecatelja imali smo 2008. godine, čak 468, dok smo predstavnike iz najviše zemalja okupili 2003. godine kad su u Pulu došli jedriličari iz čak 14 zemalja među kojima i iz Argentine.

Ovogodišnja regata privukla je nekoliko ponajboljih europskih optimista među kojima je i dvostruka europska prvakinja Mare Turin, što će samo dodatno pojačati ionako jaku domaću konkurenciju, budući da je ovo treća ovosezonska od deset kriterijskih regata klase optimist za izbor reprezentacije, a kriterijska je regata i za klase laser 4.7 i radial.

Na regati se očekuju i svi najbolji istarski jedriličari među kojima će biti i petorica iz top 10 hrvatskih optimista. Zanimljivo, njih pet bit će iz pet različitih klubova, što govori o disperziji kvalitete u istarskom jedrenju.

Domaćina će na regati zastupati 22 jedriličara, a među 16 optimista bit će i dvoje 12 godišnjaka, Sara Muješić i Ivo Ramić.

Da je ova regata posebna po mnogo čemu osim po broju natjecanja dokazuje i to što je uvela neke novosti koje su potom primijenjene i na drugim regatama.

- Mi smo prvi u klasi optimist uveli natjecanje u zlatnoj, srebrnoj i brončanoj skupini koje se sad primjenjuje i na državnom prvenstvu. Tako ćemo i ove godine optimiste podijeliti u tri skupine budući da ih ima više od 200, a potom će u nedjelju oni najbolji jedriti u zlatnoj skupini kako bi zaista dobili najbolje na pobjedničkom postolju - dodao je Refko Ganić koji će biti zadužen za regatno polje optimista koje će se pružati ispred šetališta Lunogomare, dok će Tedi Weidlich voditi regatno polje laseraša smješteno kod "kanjona". (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter