Regata Sv. Nikola: Sara Muješić druga u klasi optimist


Danas, malo nakon 10 sati, startala je u pulskom akvatoriju međunarodna jedriličarska regata Sveti Nikola, u organizaciji JK-a Vega. Ukupno 443 natjecatelja isplovila su iz uvale Valsaline. Zbog loše vremenske prognoze neki su jedriličari u zadnji trenutak odustali od dolaska, tako da rekord iz 2008. godine ipak nije srušen, no vjetar se zato smilovao organizatorima i omogućio održavanje dva jedrenja za klasu laser standard, a jednog jedrenja za sve ostale klase.

Od domaćih jedriličara najbolje je regatu otvorila Sara Muješić, druga u konkurenciji optimista.

Upravo se u toj najbrojnijoj klasi, optimist, zbog velikog broja jedriličara natjecanje odvija u tri skupine, bijeloj, crvenoj i plavoj. Sve skupine su otprilike jednako kvalitetne i natječu se u flotama od po 103 optimista. Konačni rezultati se zbrajaju i pobjednik je onaj koji ima najmanji broj bodova. Skupine startaju u razmaku od pet minuta i jedre isti kurs.

Današnji je dan bio izuzetno zahtjevan na moru, najbolji iz bijele skupine, koja je startala druga, stigli su veći dio flote iz plave skupine koja je prva startala, a kasnije su i crveni koji su startali posljednji, stigli i bijele i plave. U cilju je stoga bila izuzetno velika gužva, jer je u 20 minuta čak 300 optimista prešlo liniju.

Često su pri samom ulasku u cilj bili preklopljeni tako da je bilo teško popisati ispravan redoslijed prolazaka. U takvim situacijama, natjecatelje nakon jedrenja čeka i birokracija, u regatnom uredu ispunjavaju zahtjeve za ispravak plasmana i sami govore na kojim su pozicijama završavali regatu. U takvim situacijama regatni odbor i suci vjeruju natjecateljima, od kojih se očekuju poštenje i istiniti iskazi. Naravno, kao i u svemu, oni koji posegnu za neistinom, kad se to otkrije, bit će kažnjeni.

Rezultati nakon prvog dana, klasa optimist: 2. Sara Muješić (Vega) i 1. djevojčica, 4. Nina Škopac, 16. Lucija Škopac (obje Clivo), 13. Emanuel Skočibušić, 17. Viktor Maletić, 18. Nathan Berto (svi Maestral), 20. David Medančić (Kvarner), 26. Matej Skočibušić, (Maestral), 27. Erik Kozlović, 29. Maj Bisaki (oba Histria), 30. Damjana Mihaljević (Vega).

Laser 4.7: 4. Martin Verbanac (Uljanik Pl.), 5. Antonio Milevoj  (Kvarner), 6. Deni Martinović (Vega), 13. Sven Stevanović (Maestral), 15. Mare Milić (Horizont) i 3. djevojka, 25. Ana Rokvić (Uljanik Pl.) i 5. djevojka, 32. Leon Kalac, 38. Anteo Šumberac (oba Kvarner).

Laser radial: 7. Matej Rapić (Horizont), 19. Damir Krajinović, 30. Mateo Kovačević, 31. Alex Kolić, 33. Cedric Krajinović (svi Vega).

Regata se nastavlja danas, a start je zakazan u 10 sati. (G. BARBIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter