Refošk z Bajkini i kraljevski traminac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarsko vino
Refošk z Bajkini

Ime vina: Refošk
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Vina Marino Rossi
Lokacija: Bajkini, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 14-16 Celzija
Gastro-preporuka: istarski fuži sa šugom od kokoši
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 51 kuna (Cicibela, Rovinj)

Refošk ili refosco je crna sorta vinove loze (Vitis Vinifera L. cv. Refošk) koja potjece iz crnomorskog bazena, a pripada skupini pontica. Njezine se inacice nalaze u Furlaniji, na Krasu i u obje Istre. Marino Rossi se sa svojim Refoškom na Vinistri uvijek uspije visoko plasirati i konkurirati slovenskim Istrijanima koji su neprikosnoveni u njegovoj kvaliteti. Marino obraduje deset hektara u okolici sela Bajkini te dva na mikrolokaciji Monte Cuco kraj Buja, koju je kao "dotu" donijela supruga Ines. Rossi ima i daleko najbolju istarsku destileriju te uz kvalitetu treba pohvaliti dizajn novih boca za destilate koji je prekrasan. Marino i Ines nemaju brige o kontinuitetu rada vinarije i destilerije jer imaju tri krasna sina Luku, Marka i Filipa, koje se sve više interesiraju vino i brajde. Najbolji položaji za ovaj refošk nalaze se na mikrolokaciji Vrh u neposrednoj blizini sela.

Naime, svaka od dvije plemenite sorte vinove loze - teran i refošk - dominira u svom dijelu Istre: teran na hrvatskom dijelu, a refošk na slovenskom, mada u pojedinim godinama ima izuzetaka na obije strane. Vec dugi niz godina vode se rasprave o vezi terana i refoška - od one da je to ustvari jedna sorta pa do one da se radi o dvije razlicite. Ja bih ipak konstatirao, narodnim jezikom, da su to dva "zrmana"!

Ovaj izvrsni refošk je nakon berbe i 12-dnevne fermentacije macerirao 25 dana te je potom stavljen na 12-mjesecno odležavanje u veliku (3.000-litarsku) drvenu bacvu od slavonskog hrasta. Nakon toga ide kratko u inoks, a slijedi završno šestomjesecno odležavanje u boci. Vino ima rubincrvenu boju s ljubicastim rubovima, bistro je i djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoca fina. Osjecam notu jagodicastog voca, kao što su višnje i crni ribiz, potom malo zacina s crnim paprom, a ima i malo vanilije od drvene bacve te malo dima te se pojavljuje mala nota cimeta. Vino je suho, djelomicno toplo i mekano, dok je s druge strane svježe s mekim taninima i ukusno. Uravnoteženo je, izražene intenzivnosti te ima fin završetak s malo gorcine uz retro okus. Elegantnog je tijela, srednje jakosti, fine kakvoce, harmonicno te spremno za konzumaciju. I odlicno ce se sljubiti s nizom istarskih tradicionalnih jela.



Baranjsko vino
Kraljevski traminac

Ime vina: Traminac Principovac
Godina berbe: 2008.
Proizvodac: Ilocki podrumi
Lokacija: Ilok, Baranja
Temperatura serviranja: 8-10 Celzija
Gastro-preporuka: plata plemenitih sireva
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 142 kune (Cicibela, Rovinj)

Traminac je vrlo specificna sorta vinove loze - uz muškat školski primjer za ucenje o raspoznavanju sorti organoleptikom, jer dok ih pijete imate osjecaj da jedete grožde. Jedna od najboljih vinogradarskih pozicija u Hrvatskoj na kojoj je zasaden traminac nalazi se na predjelu pod imenom Principovac, nadomak središta Iloka. Na tom mjestu, prepoznatom posebno u vrijeme kneževa Odescalchi, koji su nakon što ih je papa Inocent XI. oslobodio od Turaka dobili ilocko podrucje na upravljanje, nalaze se prekrasni vinogradi i kompleks ljetnikovca s vidikovcem s kojeg se pruža zadivljujuci pogled na Ilok, Srijem i Backu. Imanje Principovac nalazi se usred velike plantaže vinograda (više od 87 hektara), dok je oko samog ljetnikovca 15 tisuca metara travnatih površina.

Za traminac postoje razni nazivi: crveni, narancasti žuti, bijeli, ružicasti, sivi, plavi... To je sorta s više varijacija. Osnovne varijacije su crveni te narancasti ili žuti koji je nazvan mirišljavi traminac ili gewürztraminer. Ova sorta rasprostranjena je po Europi, ima je u Francuskoj, Njemackoj, Italiji te u svim zemljama bivše Austro-Ugarske. Ilocki podrumi su preživjeli i okupaciju te su tek 1997. vraceni vlasnicima, a od nedavno su u sastavu Agrokor vina. Ipak, najzaslužniji za njihov uzlet je Juraj Mihaljevic, pod cijom su se rukom uzdigli iz pepela.

Traminac Principovac iz berbe 2008. proizveden je u ogranicenoj seriji - 5.000 boca, a ona koju sam kušao imala je broj 3.884. Vino ima zlatnožutu boju, kristalno je bistro, gusto do vrlo gusto. Intenzivnost mirisa je izražena i ima finu kakvocu. U mirisu osjecam note voca, cvijeca, mirodija te možemo zakljuciti da je kompleksan. Razabirem notu zrele dunje ili istarski kunje, potom suhe marelice i malo najfinijeg meda od bagrema, onda malo žutog poljskog cvijeca i potom mirodijsku notu klincica. Okusom je poluslatko, toplo i mekano, no zbog topline neprovreli šecer ne dolazi toliko do izražaja. Svježina je djelomicna, a vino ukusno. Djelomicno je uravnoteženo te u ustima intenzivno i ima dugacak završetak s malom gorcinom u finišu. Tijelo vina je robusno, a kakvoca fina. Vino je zrelo te harmonicno.


Podijeli: Facebook Twiter