Reformama želimo pomoći i istarskim poduzetnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Željela sam iskoristiti današnji dan za obilazak istarskih poduzetnika, osobno čuti njihove ocjene poduzetničke i investicijske klime i probleme koji ih muče u poslovanju, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić koja je danas posjetila žminjsku tvrtku Rudan.

Bila je to prilika da se upozna s projektima energetske obnove javnih zgrada koje Rudan provodi, kao i da s vodstvom tvrtke porazgovara o daljnjim mogućnostima u sektoru energetske učinkovitosti.

"Današnji posjet ukazuje da Vlada visoko u svojim ciljevima ima mjere i politike usmjerene na poboljšanje uvjeta poduzetništva, smanjivanje barijera za poslovanje, poboljšanje poslovne klime, i to je ono što istarskim poduzetnicima treba, i to je politika koju oni prepoznaju i očekuju da se nastavi u nadolazećem razdoblju, kao što je u svojim, nedavno usvojenim, reformskim planovima Vlada pokazala da će činiti", kazala je ministrica Dalić dodavši da će doći u dogledno vrijeme do objedinjavanja pojedinih inspekcija, te reforme plaća u državnoj upravi. Na pitanje što misli o velikoj HDZ-SDP koaliciji ministrica Dalić je kazala da je još prerano o tome govoriti "između ostalog zato što argumente koje prezentira SDP proteklih mjeseci, u kojima ima vrlo malo sadržaja, pokazuju da se SDP danas nalazi daleko ispod razine stranke koja je dvaput vodila Hrvatsku".

- Posao koji izvanredni povjerenik obavlja u Agrokoru je iznimno složen posao u kojem treba savladati svo ono nasljeđe koje je ostavila uprava predvođena Ivicom Todorićem, a koje je na kraju kulminiralo u blokadi cjelokupnog sustava i prijetnjom stečaja svih poduzeća u sustavu Agrokor. Rezultate, i na razini potrošača, možemo vidjeti svi. Police Konzuma su danas mnogo punije nego kada je izvanredna uprava započeta. Također valja znati da su neke proizvodne kompanije gotovo bile prestale s proizvodnjom, a danas se ta proizvodnja diže prema optimalnoj razini potrebnoj za uspješno savladavanje turističke sezone. Isplaćen je i dio starih dugova prema dobavljačima, rokovi plaćanja za nove tražbine i novoisporučenu robu se postupno skraćuju. Radi se o procesu u kojem se ne može u vrlo kratkom vremenu nadoknaditi sve ono što se gomilalo mjesecima, ali držim da su poboljšanja jasno vidljiva,a u nadolazećim mjesecima očekujem da će se ukupno poslovanje Konzuma tijekom sezone podignuti do normalne razine, i da će se generirati odgovarajući tijekovi novca koji će onda omogućiti povjereniku da se puno više usmjeri na pripremu nagodbe", kazala je Dalić upitana da prokomentira stanje u Agrokoru.

Presica ispred općine, a općinari nisu obavješteni

Iako je bilo najavljeno da će ministrica Martina Dalić doći dati potporu kandidatkinji HDZ-a za županicu Moniki Udovičić i ostalim kandidatima, ni Udovičić, a ni kandidat HDZ-a za žminjskog načelnika Josip Brnelić danas nisu viđeni s ministricom. No, u pratnji su joj bili predsjednik županijske organizacije HDZ-a Jurica Šiljeg, te kandidat HDZ-a za pazinskog gradonačelnika Ivan Bubić. Konferencija je održana ispred općinske zgrade, ali kako saznajemo, općinska administracija nije bila službeno obaviještena o dolasku ministrice. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter