Reforma ribarstva: Istra može profitirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamislite si situaciju da trenutno znate igrati iskljucivo odbojku, ali taj sport sada ukidaju i uvode vaterpolo te vam ne preostaje drugo nego da ili pocnete igrati vaterpolo ili da odustanete od svega, zorno je u petak u pulskom Udruženju obrtnika ribarima pojasnio dr. sc. Lav Bavcevic, nacelnik Odjela za ribarstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, ono što ih ceka u provedbi reforme zajednicke ribarske politike u EU-u.

Ta reforma doduše još nije usvojena, ali jasno je da Europa nešto želi poduzeti po pitanju nestabilnih cijena na tržištu ribe i sve manjih ulova kao posljedice prelova.

Bolni rezovi u Europi ocito se nece odnositi samo na ekonomiju, vec i na ribarstvo. Podatak koji je Bavcevic iznio da se 80 posto stokova iskorištava preko granice maksimalnog dopuštenog ulova, odnosno da je u EU-u situacija s prelovom alarmantna, jasno upozorava na moguce drasticne mjere koje ce se donositi ne bi li se zaštitila ta gospodarska grana.

No, u cijeloj toj prici Istra bi, prema njegovim rijecima, mogla profitirati, jer nova reforma predvida ocuvanje lokalnog tržišta i zaštitu obalnog pojasa poticanjem na ribolov malim brodicama i pasivnim alatima (mreže stajacice), ono što zapravo vecina istarskih ribara vec sada koristi. Istaknuo je pritom važnost donošenja višegodišnjih planova upravljanja koji ce imati jasne ciljeve i mjere u ribarstvu. Te planove Hrvatska još nije izradila, ali, ako to uopce može biti utjeha, nisu ih izradile ni ostale zemlje Mediterana ili su im oni odbijeni.

Bavcevic je istaknuo važnost donošenja pametnog plana upravljanja jer se tako može u buducnosti dobiti novac iz EU-a za eventualnu obustavu ribolova neke vrste u odredenom periodu. No, naglasio je da bi i ribari trebali biti aktivniji, sugerirati znanstvena istraživanja, pisati u ocevidnike realnije podatke o ulovu i broju radnih dana.

Upozorio je na problem u Dalmaciji, gdje 360 koca prijavi ulov od 3.600 tona ribe godišnje, odnosno svega deset tona po brodu. Smatra da ce to ubuduce samo štetiti hrvatskom ribarstvu u EU-u.

Neki od prisutnih ribara požalili su se na trenutni problem tuna, koje im tamane sitnu plavu ribu. Upitali su ne bi li kvota za izlov tune trebala biti veca. Bavcevic im je objasnio da Hrvatska nema suverenitet nad ribom. To što trenutno ima puno sitne plave ribe, po njemu, može biti i loš znak. Rekao je da tuna ne jede sitnu plavu ribu zato da bi napakostila ribarima, vec zato što nema srednjih predatora (lancarde, skuše), kojima se radije hrani, dok su jata srdela danju raspršena. Dakle, tunama ne preostaje drugo nego cekati da ribari okupe jata sitne plave ribe ne bi li se nahranile.

Bilo je pitanja i zašto bi Hrvatska uopce ulazila u EU, na što je Bavcevic rekao da on nije politicar, ali da je pitanje bismo li uopce mogli prodavati Europi svoju ribu ako ne sudjelujemo u zajednickoj ribarskoj politici.

- Vi ste sada u situaciji da se bojite mogucnosti da ce vas boljeti kad vam zubar bude bušio zub, ali mora vam biti jasno da riskirate još goru upalu ako ne otidete kod njega, objasnio im je Bavcevic. (Bojan ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter