Reforma mirovinskog sustava uzburkala političke vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najavljena reforma mirovinskog sustava zainteresirala je javnost beskompromisnim odredbama o godinama staža potrebnima za odlazak u punu starosnu mirovinu. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, na čijem je čelu dr. Mirando Mrsić, predlaže da se za punu mirovinu mora raditi 42 godine. Raspravlja se i o opciji da je bude moguće zaraditi i s 40 godina staža, uz 62 godine života.

Tim bi se odredbama budući umirovljenici trebali stimulirati da rade što duže, a postojeća "penalizacija" preranih odlazaka u mirovinu ostat će na snazi. Nova pravila nisu naišla na odobrenje u dijelu umirovljeničkih udruga i stranaka, kojima je zasmetala i akcija slanja u penzionerske redove 20-ak tisuća državnih službenika koji na to imaju pravo.

- Nije realno da država sada, u ovakvoj krizi, umirovljuje 20 tisuća ljudi, o čemu učestalo pričaju ministri Radimir Čačić i Slavko Linić. To će do kraja osiromašiti umirovljenike jer umjesto da se stvara omjer tri radnika prema jednom umirovljeniku, on se spušta na odnos 1,2 radnika prema jednom umirovljeniku. Mirovinski fond postat će još siromašniji, a mirovine još niže, objašnjava Lazar Grujić, koordinator Bloka umirovljenici zajedno.

- Nove odredbe daleko su od stvarnosti. Primjerice, ako se mladi čovjek zaposli sa 17 godina kao frizer ili konobar, staž će skupiti već prije 60. godine života. Ako tada ode u mirovinu, bit će penaliziran, bez obzira na to što je odradio radni staž koji je dovoljan za punu starosnu mirovinu. Naš prijedlog je da se u punu starosnu mirovinu može s 40 godina radnog staža, bez obzira na godine života, objašnjava Grujić.

Pitali smo ga kako bi se ti propisi odnosili na visokoobrazovane radnike, one koji su dugo na studijima i poslijediplomskom obrazovanju.

- To je druga krajnost. Reforma ne ide na ruku ni onima koji se zapošljavaju jako mladi, ali ni onima koji su se dugo školovali i išli na razne specijalizacije. Liječnici ili glumci, koji su se kasno zaposlili, ne mogu raditi svoj posao sa sedamdeset godina. Treba realno sagledati kako i kada umiroviti pojedine visokoobrazovane profesije.

O tome nismo razgovarali s Vladom jer ona sada najavljuje osnivanje nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. A činjenica je da je to vijeće osnovala prethodna Vlada i ono postoji, samo se čini da je ministra Mrsića već posjetio Alzheimer pa je to zaboravio. Problem je i u tome što su umirovljenici danas pretihi pa je očito da njihovi saborski zastupnici šute zbog postignutih političkih dogovora, kaže on.

- Moramo se suočiti s time da će u budućnosti biti više starijih nego mlađih stanovnika. Umirovljeničke udruge ne traže nemoguće, svjesni smo da bez razvoja gospodarstva i investicija nema ni naših mirovina, ali čini mi se da trebamo sjesti i o svemu otvoreno razgovarati, zaključuje Grujić. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter