Reforma državne javne uprave jedino rješenje

Tomislav Radoš, Valter Flego, Gordana Deranja, Jasna Jaklin Majetić, Renato Krulčić, Marinko Škare (A. D.)),
Tomislav Radoš, Valter Flego, Gordana Deranja, Jasna Jaklin Majetić, Renato Krulčić, Marinko Škare (A. D.)),

Na jučerašnjoj godišnjoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Pula pri Hrvatskoj gospodarskoj komori brojnim istarskim tvrtkama svečano su dodijeljena priznanja HGK-a za izniman doprinos razvitku gospodarstva. Za 30. obljetnicu postojanja i uspješnog rada priznanje su dobili: umaški "6. maj"; novigradski Antenal; buzetski VSI-Vodovod Butoniga; za 35. obljetnicu nagrađen je pulski Staklo-kom; za 45. bujski Digitron; Metalko Buje iz Marušići; pazinska Učka-konzalting; za 60. Autohrvatska Pula; pulski Duran; pulski Ghetaldus; umaški Intercommerce; Usluga Poreč; Veterinarska ambulanta Pazin, a za 65. obljetnicu postojanja: umaški Istra-auto. Priznanje je dodijeljeno i 30-godišnjoj direktorici umaške tvrtke Sipro Vesni Žmak.

Sumornu sliku hrvatskog gospodarstva, koje je prema brojnim ekonomskim pokazateljima, na europskom začelju, posebice od 2008. godine naovamo, predstavio je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK-a Zvonimir Savić, istaknuvši da je u recesijskom razdoblju hrvatski BDP realno pao 11 posto, broj zaposlenih za 15 posto, broj nezaposlenih porastao za 20 posto, aktivno stanovništvo smanjeno za deset posto, industrijska proizvodnja pala za 15 posto, dug opće države veći je za 121 posto…

"Srećom, ove godine dobar dio tih trendova je zaustavljen", kazao je Savić i dodao da su Hrvatsku u ovom razdoblju "prešišale" Litva, Mađarska, Latvija i Poljska, dok su iza nje ostale tek Rumunjska i Bugarska, a ono što zabrinjava jest da hrvatski rast BDP-a i dalje ne prati prosječni europski rast BDP-a. Oporavak gospodarstva dodatno otežava nizak kreditni rejting te pad broja aktivnog stanovništva ispod 1,3 milijuna stanovnika, uključujući visoku stopu nezaposlenosti kod mladih, nisku duljini radnog vijeka zaposlenih, veliku stopu dugotrajno nezaposlenih.

Hrvatska je geopolitički ranjiva i zbog prevelike usmjerenosti na turizam koji generira 17,3 posto BDP-a, dok Italija, primjerice, ima 2,1 posto, a Njemačka 1,1 posto BDP-a.

- Ne treba više gledati u te retrovizore, već treba vidjeti što se sve da učiniti, prvenstveno u javnom sektoru, kazao je istarski župan Valter Flego i dodao da je Istra najrazvijenija županija nakon Zagreba, ali da dijeli sudbinu Hrvatske. "Stoga predlažemo promjenu strukture rashoda državne javne uprava na način kako se štedi na materijalnim rashodima, plaćama i samodovoljnim projektima u Istarskoj županiji kako ne bi postali svrha sami sebi.

Živimo u porezno preopterećenoj državi, a imamo i neefikasan sustav državne javne uprave, pa je njena reforma jedino rješenje, naglasio je župan, kao i nasušnu potrebu decentralizacije države, navevši primjer vojnog aerodroma u Puli koji još nije u funkciji zbog birokratskih zavrzlama između MORH-a i DUUDI-ja, a zbog takvih nas stvari, rekao je, "kapital zaobilazi". (Anđelo DAGOSTIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter