Referendumu za brak nedostaje još 71.000 potpisa

(D. KLARIĆ/CROPIX)
(D. KLARIĆ/CROPIX)

Građanska inicijativa "U ime obitelji" prikupila je više od 380 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se u Ustav unijela odredba o braku kao životnoj zajednici žene i muškarca. Predstavnici inicijative tvrde da su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje.

- Unatoč negativnoj medijskoj atmosferi volonteri su uspjeli prikupiti više od 10 posto potpisa biračkoga tijela što je dovoljno za raspisivanje referenduma, izjavio je član inicijative Lino Zonjić, dok je odvjetnik Krešimir Planinić ustvrdio da će to biti prvi narodni referendum na kojem će narod svojom voljom odlučiti da brak kao zajednica žene i muškarca uđe u Ustav.

No, tumačenje Ministarstva uprave govori drukčije. Za  utvrđivanje deset posto od ukupnog broja birača relevantan je, kažu, broj svih birača upisanih u registar birača zadnjeg dana prikupljanja potpisa. Ukupan broj birača u Registru birača na dan 12. svibnja, kad je krenula referendumska inicijativa, iznosio je 4.514.984, što znači da bi za raspisivanje referenduma, u slučaju da brojka ostane nepromijenjena, trebalo prikupiti 451.498 potpisa. (Lj. B. M., Hina)


Podijeli: Facebook Twiter