Referendumsko pitanje Stožera nije u skladu s Ustavom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic ocijenio je danas da referendumsko pitanje koje oko dvojezicnosti predlaže Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nije u skladu s Ustavom, isticuci da Hrvatska ne bi smjela ici na solucije koje idu na umanjivanje prava nacionalnih manjina.

Nakon što je u Dugom Selu posjetio Udrugu za pomoc djeci s posebnim potrebama "ADHD i JA" predsjednik Josipovic novinarima je podijelio svoj stav o tvrdnjama Stožera da je prikupio 650.000 potpisa te da ne odustaje od referenduma.

"Kao prvo treba vidjeti što su prikupili, postoji procedura da se utvrdi broj prikupljenih potpisa. A kao drugo, za utvrdivanje je li odredeno pitanje jest u skladu s Ustavom i zakonom ili nije, postoji odredena procedura koju treba poštivati. Ako mene pitate, mislim da Hrvatska ne bi smjela ici na solucije koje idu na umanjivanje prava manjina, postoje ustavna nacela, i po mome sudu referendum, pa i pitanje kako je postavljeno nije u skladu s Ustavom", istaknuo je.

Upitan misli li da bi se o tom pitanju trebao ocitovati ustavni sud, što traže Hrvatski laburisti, Josipovic je odgovorio da postoji procedura koja se mora poštivati.

Novinare je zanimalo i njegovo mišljenje o dogovorenim ustavnim promjenama, vezano uz regije, referendum, nezastarjevanje teških zlocina te o zahtjevu HDZ-a da u Ustav ude i nezastarjevanje komunistickih zlocina, na što je predsjednik rekao da zlocini iz mržnje ili politicki zlocini moraju imati jednak tretman.

"Ne vidim zašto bi se izdvajala jedna odredena kategorija. Moramo imati jednak odnos prema svim zlocinima i to trebaju reflektirati i ove promjene u Ustavu. Kada je rijec o konkretnim ustavnim promjenama - ja sam vidio nacrt promjena, razumijem što su poruke, medutim mislim da ima još stvari koje treba 'izbrusiti' i doraditi da se ne naruši odredena cjelina ustavnog i pravnog poretka", istaknuo je.

Zamoljen za komentar potpore koju je ranije javno dao Nacionalnom forumu Nikice Gabrica, koji sutra osniva i stranku, te hoce li ga i sada podržati, Josipovic je kazao kako je podržao Forum kao debatu, a da je osnivanje stranke nešto sasvim drugo.

"Kao predsjednik ne ulazim u stranacku politiku. Kao i svakoj drugoj inicijativi i svakoj drugoj stranci, želim im puno uspjeha i kvalitetnog zalaganja za interese gradanki i gradana ove Domovine", istaknuo je.

Na pitanje smatra li da je Hrvatskoj potrebna takva stranka kao "treci put", odgovorio je kako ce o tome svoje reci gradani na izborima.

"Sve politicke inicijative su slobodne, dopuštene, prema tome nije ni na meni, ni na bilo kome da sudi da li nešto treba ili ne treba. Oni ce se pokazati svojim radom kao uspješni ili kao neuspješni", istaknuo je Josipovic.

 

Upitan kako se na Hrvatsku može odraziti to što iduce godine otvara Svjetsko prvenstvo u nogometu s domacinom Brazilom te koje koristi od toga može imati, odgovorio je da je korist od sporta opcenito velika, ali da može biti i veca "kada imamo kvalitetnu reprezentaciju i kada smo uspješni".

 

"Može biti i štete od toga, što smo vidjeli na utakmici kada su se pozdravljali ustaškim pozdravima. Dakle, to je nešto što ovisi o nama kako cemo iskoristiti. Ja se nadam i želim da Hrvatska najbolje moguce iskoristi naš nastup na Svjetskom prvenstvu u nogometu.

Želim reprezentaciji da pobijedi, da bude svjetski prvak, a cinjenica da nastupaju baš na prvoj utakmici izrazito je važna i velika. Mislim da je to velika stvar jer ce zaista cijeli svijet gledati otvaranje i vrlo je važno kako cemo se predstaviti - mislim u prvom redu na sportsko ponašanje, na jedan dobar, kvalitetan pristup, na zalaganje pa onda u konacnici i na mogucu pobjedu", porucio je Josipovic. Na pitanje kakve su mu prognoze za prvu utakmicu, odgovorio je: "Barem 3:0 za nas". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter