Referendumsko "ne" u Sloveniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri kljucna reformska zakona slovenskog premijera Boruta Pahora, medu njima i važni zakon o mirovinskoj reformi, slovenski biraci odbili su na referendumu s još vecom vecinom glasova nego što se ocekivalo.

Sva tri zakona - o mirovinskom osiguranju, po kojemu bi se prag za odlazak u mirovinu za muškarce i žene postupno povecao na 65 godina, zatim zakon o suzbijanju rada na crno, kojim se strogo ogranicava pravo na »susjedsku pomoc«, kao i zakon o arhivskoj gradi, kojim se ogranicava korištenje arhivske grade bivše službe Državne sigurnosti - pala su s više od 70 posto glasova protiv, uz 30-postotni odziv biraca na referendumu.

Bez mirovinske reforme nema stabilizacije slovenskih javnih financija, na cemu inzistira i Bruxelles, a to pak znaci da ce za isti iznos morati biti skresani izdaci na ostalim stavkama, najvjerojatnije place u javnom sektoru.

Premda je šef slovenske opozicije Janez Janša, cija je stranka bila protiv Pahorovih zakona, vec zatražio raspisivanje prijevremenih izbora, vecina analiticara slaže se da su u Sloveniji poraženi svi: i vladajuca koalicija, i opozicija, poslodavci i sindikati, te da nitko nema pravo otvoriti šampanjac.

Unatoc analizama prema kojima je njegova vlada "na koljenima" nakon što su u nedjelju biraci uvjerljivom vecinom na referendumu odbacili tri zakona, ukljucujuci i kljucnu mirovinsku reformu, slovenski premijer Borut Pahor ne razmišlja o ostavci.

"Kada bi moja ostavka ili ostavka vlade automatski vodile u prijevremene izbore, onda bi predložili upravo to, ali to je zabluda", rekao je Pahor novinarima nakon objave referendumskog rezultata.

U prvoj izjavi novinarima nakon proglašenja rezultata, Pahor je izjavio da je referendumski rezultat izraz "ozracja opceg nepovjerenja" u slovenskom društvu, a dijelom i neslaganja s reformama na kojima inzistira njegova vlada od samoga pocetka jer promjene koje se predlažu "ne odgovaraju odredenim skupinama".

Istodobno, Pahor je rekao da su one reformne mjere koje je njegova vlada donijela, a koje sindikati i opozicija nisu blokirale referendumskim inicijativama, dale rezultat. "Slovenija se oporavlja od recesije, ocekujemo gospodarski rast od preko dva posto u ovoj godini, smanjuje se nezaposlenost, a radimo sve što je potrebno da se smanji proracunski deficit i javni dug", rekao je Pahor. (D. ROMAC/NL, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter