Referendumski ustanak: Počelo potpisivanje

Unatoč ružnom vremenu potpisi se prikupljaju (A. KANCELAR)
Unatoč ružnom vremenu potpisi se prikupljaju (A. KANCELAR)

U cijeloj Hrvatskoj danas je počelo prikupljanjem potpisa građana za pokretanje zahtjeva za referendum za četiri referendumska pitanja: Jeste li za ili protiv poništenja pretvorbe, privatizacije i drugih prijenosa ne-osobnog vlasništva od 1990. godine do danas? Jeste li za ili protiv zabrane rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa RH? Jeste li za ili protiv poništenja ulaska Hrvatske u članstvo EU-a? Jeste li za ili protiv zabrane prometovanja, proizvodnje i prodaje GMO-a?

Akciju nazvanu "Referendumski ustanak" organizira neprofitna građanska inicijativa Odbor birača i aktivističke mreže AS, UMAH te brojni aktivisti okupljeni putem Facebooka. Izbor na ova četiri pitanja pao je nakon provedenog glasanja među članovima Organizacijskog odbora, kojem mogu pristupiti svi državljani RH s pravom glasa. Građani svoj potpis mogu dati za raspisivanje referenduma za sva četiri ili za neko od ponuđenih pitanja.

- Unatoč ružnom vremenu, uspjeli smo u prvih nekoliko sati sakupiti oko 100 potpisa samo na ovom mjestu. Nadamo se velikom odazivu građana jer pitanja za koje tražimo referendum tiču se sviju nas, kaže koordinatorica za Istru Helena Petrović koja je zajedno s još nekoliko aktivista potpise skupljala na štandu kraj pulske tržnice. U Puli se potpisi prikupljaju i u Rojcu u poslijepodnevnim satima te na tržnici Veruda vikendom ujutro i, po potrebi, radnim danima ujutro.

Osim u Puli, štandovi za referendum postavljeni su u Poreču, Pazinu, Rovinju i Labinu, gdje pozivaju građane da se priključe i kao volonteri kako bi pomogli u radu na prikupljanju potpisa. Potpisi će se prikupljati do 27. veljače 2013. jer tako nalaže Zakon o referendumu prema kojem je potrebno u roku od 15 dana sakupiti potpise deset posto biračkog tijela u Hrvatskoj, odnosno 450.000 građana. Ukoliko u tome uspiju, uputit će Saboru zahtjev za raspisivanje referenduma za sva ili pojedina pitanja, ovisno o interesu građana. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter