Referendumom cemo rušiti Zakon o MPO-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradanska inicijativa "I ja sam bio embrij" najavila je danas da ce - ako se usvoji Zakon o medicinskoj potpomognutoj oplodnji (MPO) ciji ce konacni prijedlog iduci tjedan biti u Hrvatskom saboru na drugom citanju - na jesen krenuti u provedbu referenduma kojim bi taj zakon srušili.

Vladajuca elita na nedemokratski nacin, u vrijeme godišnjih odmora, želi potiho progurati zakon koji se tice temeljnih pitanja poštivanja ljudskog života i prava na život, rekao je na konferenciji za novinare Krešimir Miletic, voditelj inicijative "I ja sam bio embrij".

Naglasio je kako se donošenjem takvog zakona ignorira više od 133 tisuca potpisa hrvatskih gradana koji su u 500 katolickih župa potpisali peticiju protiv njega, ali i vrijedaju Ustav RH, Konvencija o pravima djeteta, Deklaracija UN-a o ljudskim pravima i Hipokratova zakletva.

Ginekolog Ante Corušic smatra netocnom tvrdnju predlagatelja zakona da on pridonosi pronatalitetnoj politici jer se, rekao je, godišnje u Hrvatskoj rodi 42 do 43 tisuce djece, a samo jedan do 1,5 posto zaceto je umjetnom oplodnjom.

Po njegovim rijecima, država za takve postupke izravno izdvaja 45 milijuna kuna, a bilo bi bolje da taj novac usmjeri za pomoc obiteljima s više djece i za potporu za svako novorodence.

Vezano za neke metode iz postupka medicinski potpomognute oplodnje Corušic rekao kako je stimulacija 12 jajnih stanica ozbiljan rizik za zdravlje žene u što se, kako kaže, sam uvjerio operirajuci pacijentice koje su oboljele nakon takvih postupaka, a spornim istice i što se ženi kod umjetne oplodnje vracaju samo dva zametka, a "ostali zametci se žrtvuju".

Pomocni zagrebacki biskup mons. Valentin Pozaic, profesor bioetike, smatra kako predloženi Zakon o medicinskoj potpomognutoj oplodnji dovodi u pitanje temeljne vrednote s kojima ne smije biti pogadanja.

Razni surogati umjetne oplodnje s mnoštvom negativnosti moralno su neprihvatljivi, a buduci da zakon mora biti cuvar vrjednota oni su i zakonski neprihvatljivi, razaraju obitelj, brak i pojedinca, naglasio je mons. Pozaic.

Potporu inicijativi i obecanje da nece poduprijeti taj zakon u Hrvatskom saboru na konferenciji su dali i zastupnik HDZ-a Davor Stier i zastupnica i predsjednica HSP-a dr. Ante Starcevic, Ruža Tomašic.

SDP pokušava ubrzati proces bez strucne rasprave, a kod izglasavanja cak nisu o tom pitanju niti spremni svoje zastupnike osloboditi partijske stege, ocijenio je Stier, dodavši da je HDZ protiv industrije umjetne oplodnje koja stavlja profit ispred ljudskog života.

Tomašic drži nedopustivim da država s katolickom vecinom stanovništva donosi taj zakon, s obzirom da je u svijetu samo pet država s liberalnijim zakonima od toga. Protiv smo manipulacije manjine nad, na žalost, šutljivom vecinom, a možda se i namjerno ide na rušenje obitelji kao temelja države, dodala je Ruža Tomašic.

Medu ostalim, inicijativa "I ja sam bio embrij" smatra da je predloženi Zakon o medicinskoj potpomognutoj oplodnji diskriminatoran prema gradanima koji placaju doprinose za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), jer u zakon nije uvršteno pravo na FertilityCare i NaPro tehnologiju lijecenja neplodnosti, kao dokazane prirodne metode lijecenja neplodnosti, te što on omogucuje da žene bez partnera idu na postupak medicinski potpomognute oplodnje i tako uskracuju pravo djetetu na oba roditelja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter