Referendum u Venetu pokazao zrelost e-glasanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uspješno provedeni referendum o neovisnosti talijanskog Veneta pokazao je tehnološku sofisticiranost te regije i dokazao zrelost e-glasanja, piše specijalizirani svjetski računalni časopis PC World.

Čak 2,3 od 3,7 milijuna ljudi s pravom glasa prošli je tjedan elektroničkim putem odgovorilo na pitanje "Jeste li za to da Veneto postane neovisna i suverena savezna republika?". Organizatori glasanja, koalicija venetskih nacionalističkih skupina i tamošnjih IT biznismena, objavili su da je 89 posto onih koji su se odazvali glasanju odgovorilo "da".

"To je velik uspjeh i izvor ponosa za venetski tehnološki sektor", kaže pokretač inicijative Gianluca Busato, IT poduzetnik iz Trevisa. "Odaziv je pokazao da je 'online' glasanje steklo punoljetnost", dodaje.

PC World objašnjava da engleska riječ za glasački listić (ballot) dolazi od venetske riječi "ballota" (balota, loptica) kojom su se birali duždevi koji su više od tisuću godina upravljali Mletačkom Republikom. Nostalgija za slavnim vremenima kada je Venecija kontrolirala Sredozemlje i nezadovoljstvo modernom talijanskom državom, koja iz Veneta uzima 21 milijardu eura poreza više nego što ih vraća, pogonsko su gorivo secesionističkim osjećajima.

Prošli izljevi venecijanskog separatizma znali su biti i bizarni kao kada je 1997. osmero secesionista okupiralo zvonik crkve svetog Marka uz podršku tenka kućne izrade parkiranog ispod. Prošlotjedno glasanje bilo je puno mirnije, građani su samo trebali kliknuti mišem kako bi izrazili svoje opredjeljenje.

Iako zasjenjen krimskim referendumom i pisanjem 'mainstream' talijanskih medija koji su ga opisali ilegalnom farsom, rezultat glasanja sigurno će dati poticaja venecijskom separatizmu i, iako je neslužben i po njemu se neće postupati, ponešto i zabrinuti središnju vlast u Rimu.

Organizatori kažu da su uzore za organizaciju e-glasanja imali u Estoniji, gdje se elektronički glasa na parlamentarnim izborima još od 2005. godine, i Norveškoj, gdje je 2011. uvedena i opcija telefonskog glasovanja za stanovnike koji nisu toliko informatički potkovani.

Birači su poštom dobili jedinstveni identifikacijski broj što im je omogućilo da glasaju internetski ili da 'ukucaju' svoj izbor telefonom. Busato kaže da je 35 posto glasova stiglo tabletima i 'smartphonima', a samo pet posto telefonima. Tvrdi i da su provedene rigorozne mjere kako bi se izbjegle bilo kakve prevare. Referendum su nadgledale desetine neovisnih promatrača.

Iznenađujući uspjeh referenduma izazvao je zanimanje triju talijanskih regija (Sicilije, Sardinije, Furlanije) i nekoliko europskih, kaže Busato i dodaje kako će venetski aktivisti nastaviti biti pioniri u širenju instrumenata demokracije i pomoći svima u organizaciji njihovih referenduma o neovisnosti, ako to žele. Hoće li se oni sami uspjeti odvojiti od Italije, posve je drugo pitanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter