Referendum u jugoistočnoj Ukrajini u kaosu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 
Referendum proruskih separatista o neovisnosti ukrajinskih regija Donjeck i Luhansk, koji Ukrajina i Zapad ne priznaju, odvija se u nedjelju u kaotičnu ozračju i uz vrlo slobodno shvaćenu primjenu izbornih pravila, a obilježen je i sukobima u Slavjansku, javljaju dopisnici zapadnih agencija iz istočne Ukrajine.

Iako je na odgodu glasovanja pozvao ruski predsjednik Vladimir Putin, a Ukrajina upozorila da je referendum put za samouništenje regija i prikrivanje zločina, proruski separatisti organizirali su izjašnjavanje o otcjepljenju od Rusije te najavili i referendum o pripojenju tih regija Rusiji.

Biračima je postavljeno samo jedno pitanje, ispisano ruskim i ukrajinskim jezikom "Podržavate li čin samoodređenja Narodne Republike Donjeck / Narodne Republike Luhansk?"

Sergej Pašinski, predstojnik ureda prijelaznog ukrajinskog predsjednika Oleksandra Turčinova, kazao je da "referendum nije ništa drugo do informacijska kampanja za prikrivanje zločina", prenosi njemačka agencija dpa.

Izjašnjavanje se odvija u potpunu raspadu, javljaju dopisnici britanske mreže BBC i objašnjavaju da birači mogu glasovati na bilo kojem mjestu iako su upisani na svome biračkom mjestu. Organizatori tvrde, dodaje BBC, da će se popisi na kraju usporediti s popisima drugih biračkih mjesta.

Jedna je proukrajinska ravnateljica škole primila prijetnje smrću jer je odbila dopustiti pobunjenicima da u školi urede biračko mjesto, prenosi britanska mreža.

U Mariupolju, gdje je prošli tjedan bilo silovitih okršaja ukrajinskih snaga i proruskih separatista, uređeno je samo osam birališta za pola milijuna ljudi. Redovi za glasovanje dugi su stotinama metara, a na jednom su biračkom mjestu kutije postavljene na pod, poredane uza zid, prenosi Reuters.

Agencija dodaje da je referendumu prethodilo nasilje u predgrađu Slavjanska, blizu televizijskog tornja.

Glasovanje organizirano na 53 birališta trajat će do 21 sati po srednjoeuropskom vremenu, a pobunjenici se nadaju da će listiće izbrojati do ponedjeljka poslije podne.

Središnje ukrajinske vlasti najavile su da neće priznati rezultate, a organizatori su najavili da će drugi krug održati kasnije u svibnju, na kojem će birači odgovarati na pitanje slažu li se s pripojenjem Rusiji.

Proruski separatisti također pozivaju svoje birače na bojkot predsjedničkih izbora 25. svibnja u Ukrajini.

U subotu je ukrajinski prijelazni predsjednik Turčinov priznao da velik broj stanovnika istočne Ukrajine podržava proruske separatiste, ali i upozorio da je referendum "korak prema skoku u ponor".

Referendum o otcjepljenju dviju regija osudile su Europska unija i Sjedinjene Države, strahujući da je to korak bliže građanskom ratu.

Anketa koju je proveo istraživački centar Pew navodi da većina stanovništva istočne Ukrajine, njih 70 posto, želi ostati u jedinstvenoj Ukrajini.

Rusija je u travnju pripojila ukrajinski poluotok Krim nakon sličnog referenduma. Međutim, Bill Taylor, bivši američki veleposlanik u Ukrajini, smatra da rezultate referenduma treba oprezno tumačiti i upozorava upravo na iskustvo Krima.

"Prvi podaci govorili su da je odziv bio 80 posto i da je 97 posto izašlih glasovao 'za'. A zatim smo nekoliko dana poslije sa službene stranice ruske vlade doznali da odziv nije bio 80 posto, već samo 30 posto na Krimu, te da nije njih 97 posto glasovalo 'za' već samo 50 posto", kazao je Taylor za BBC.

Procjenjuje se da je Rusija rasporedila nekih 40.000 svojih vojnika blizu granice s Ukrajinom, no službena Moskva tvrdi da ne kani zaći u teritorij Ukrajine. Moskva nadalje tvrdi da su se njezini vojnici povukli, a NATO pak da to na terenu nije vidio.

Čelnici Europske unije upozorili su Rusiju da će je kazniti novim snakcijama ne uspiju li predsjednički izbori u Ukrajini 25. svibnja.

Moskovski Ukrajinci glasaju na proruskom referendumu

Nekoliko tisuća Ukrajinaca glasalo je u nedjelju na improviziranom glasačkom mjestu u Moskvi na referendumu o statusu istočne Ukrajine koju organizatori, proruski separatisti, žele odcijepiti od Kijeva.

Gotovo tri milijuna Ukrajinaca radi u Rusiji, a među onima koji su se odazvali pozivu na referendum nije bilo sumnje u željeni ishod. Glasanje je organizirano u blizini Kijevskoga kolodvora s kojega vlakovi i autobusi kreću prema Ukrajini.

"Naravno da ću glasati za priključenje Rusiji", rekla je Marina Vaščuk, Ukrajinka koja privremeno živi u Moskvi. "Želimo da ne bude fašizma, da svi ljudi žive u miru i bez kijevske hunte", rekao je Oleg, drugi ukrajinski stanovnik ruske prijestolnice. "Ovamo smo došli izraziti svoju volju jer trenutno nismo u domovini nego u Moskvi."

Glasači su donijeli svoje putovnice kako bi dokazali da su iz istočne Ukrajine. "Zajedno smo moćni, nepobjedivi smo", vikali su neki. Još se ne zna hoće li se njihovi glasovi uopće brojati. Ukrajinske su vlasti cijeli referendum proglasile ilegalnom farsom.

Glasanje se organizira nakon višetjednih sukoba koji su počeli kad su u travnju naoružane proruske snage zauzele zgrade državne uprave u desetak istočnoukrajinskih gradova.

Rusija odbacuje zapadne optužbe da ona potiče napetosti u susjednoj zemlji. Opovrgava bilo kakvu potporu separatistima i kaže da ne kani izvesti invaziju niti anektirati istočnu Ukrajinu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter