Referendum o ZOR-u bespredmetan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Referendum protiv izmjena Zakona o radu bio bi bespredmetan jer se odnosi na zakon koji je povucen iz parlamentarne procedure, stav je Vlade iz ocitovanja na zahtjev Hrvatskog sabora «jesu li ispunjene pretpostavke iz clanka 86. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za raspisivanje referenduma».

Svoje ocitovanje Vlada je donijela i uputila saboru sa zatvorene sjednice u cetvrtak i iz njega je razvidno kako Banski dvori od Ustavnog suda ocekuju da uvaži njihovo mišljenje, naime, u Vladinom mišljenju se izrijekom navodi da Ustavni sud prilikom ocjene podnesenog zahtjeva treba voditi racuna o svim njenim primjedbama. Interesantno je, pritom, da je Vlada zadnjih nekoliko mjeseci tvrdila da je ona jedina za referendum i da radi toga treba ici u rebalans proracuna.

Kako Vlada pojašnjava, referendumsko pitanje: «Jeste li za zadržavanje važecih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i o otkazivanju kolektivnih ugovora?» odnosi se na clanak 4. prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o radu, s konacnim prijedlogom Zakona koji je Vlada Hrvatskom saboru uputila 28. svibnja ove godine, a 3. rujna povukla iz parlamentarne procedure.

«S obzirom na ovu cinjenicu prestao je postojati bitan formalnopravni razlog za raspisivanje referenduma jer se referendumsko pitanje mora odnositi na odredeni zakonski prijedlog i biracima mora biti jasno kako ce glasovati o postavljenom pitanju. Referendumsko pitanje mora biti jasno odredeno i ne može se postavljati hipoteticno i apstraktno, vec mora biti vezano uz konkretni akt, a što je bilo razvidno iz zahtjeva za raspisivanje referenduma», objašnjava Vlada dodajuci da bi u slucaju da se raspiše referendum i postavi spomenuto pitanje rezultat tako provedenog referenduma bio bespredmetan jer se odnosi na prijedlog zakona koji je povucen iz parlamentarne procedure.


Podijeli: Facebook Twiter