Referendum o Prtlogu u listopadu

S koncerta - Puhački orkestar
S koncerta - Puhački orkestar

Na starogradskoj kuli, popularnom Torionu, u utorak točno u podne, labinski gradonačelnik Valter Glavičić i njegovi zamjenici Federika Mohorović Čekada i Zoran Rajković održali su konferenciju za novinare. Na čuđenje mnogih zbog mjesta održavanja konferencije Glavičić je rekao da je to samo jedan mali korak u promjenama koje će oni prakticirati, kako u odnosu s javnošću, tako i u donošenju odluka.

- Želimo se i na taj način približiti našim građanima, te ćemo susrete s novinarima održavati jednom mjesečno i to svaki put na drugoj lokaciji u gradu. Naš je grad lijep, trebamo biti više na svim njegovim lokacijama, a tu je i Rabac, biser Jadrana, rekao je Glavičić. Zatim je naveo neke promjene koje su se dogodile u posljednjih mjesec dana otkako su preuzeli najvažnije funkcije u gradskoj upravi. Napomenuo je kako se barem dijelom riješio prometni kaos koji je vladao na starogradskom trgu, te se tako željeznim stupićima spriječilo vozilima parkiranje na Torionu, a zabranjeno je parkiranje na trgu, i na svim mjestima koja za to nisu označena. Već vidimo da je to bio prijeko potreban potez, jer građani i turisti imaju više prostora za sigurnije kretanje.

Prijedlozi građana o nazivu Sportskog centra

- Sprovodimo stroge kontrole i nesavjesni vozači bivaju kažnjavani od prometnih redara, napomenuo je Glavičić. Zatim se dotakao i turističke sezone koja je na labinskom području počela više nego dobro, te se već bilježi 25 posto više dolazaka stranih gostiju u odnosu na lani. Spomenuo je kako je ulicama Rapca počeo prometovati i drugi vlakić, te ja tako riva spojena s ostalim dijelovima mjesta, a svi koji žele upoznati Rabac i zaviriti u svaki dio njega, sada za to imaju mogućnost. Glavičić je najavio i drugu sjednicu Gradskog vijeća koja se održava u petak i na kojoj je jedna od točaka i njegovo predizborno obećanje, da će se o izgradnji turističkog naselja Prtlog raspisati referendum, jer kako je rekao "to su previše bitne stvari, a da u njima ne bi učestvovali i svoje mišljenje dali i građani".

- Želim pokazati da u kampanji nisam jedno pričao, a da ću drugo raditi. Stoga već sad najavljujem da bi se u rujnu, kad se turistička sezona polako bliži kraju, održala tematska sjednica o Prtlogu, na kojoj ću predložiti održavanje referenduma o izgradnji turističkog naselja Prtlog, i ako tu odluku Vijeće usvoji, referendum bi se održao krajem listopada- istaknuo je Glavičić.

Dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada upoznala je novinare da je Grad raspisao javni poziv o prijedlozima naziva novog Sportskog centra koji je uskoro pred dovršenjem.

- Mišljenja smo kako je najbolje da zajedno odlučimo kako ćemo nazvati taj centar. Javni poziv traje do 26. rujna, a nakon toga će nadležna komisija odlučiti o nazivu, rekla je Mohorović Čekada, te dodala da je nabavljen još jedan ultrazvučni aparat za ginekološki odjel labinskog Doma zdravlja.

Novi ultrazvučni aparat za ginekologiju

- Cijena mu je 280 tisuća kuna, a nabavka se financira donacijama i proračunskim novcem, Grada i općina Labinštine, koje participiraju različitim iznosima prema broju stanovnika. Naši su iseljenici iz Sjedinjenih Američkih Država uplatili deset tisuća dolara, tako da trenutno na računu ima 210 tisuća kuna, a računamo da će novi aparat stići na odjel krajem rujna, rekla je Mohorović Čekada. Osvrnula se i na primjenu novog zakona o nekretninama, te će se stoga već idući tjedan u naselju Marcilnica započeti s pilot projektom prikupljanju informacija od građana u vezi nekretnina u kojima borave.

Dogradonačelnik Zoran Rajković se osvrnuo na događanja u Labinu i Rapcu, što zabavna, što kulturna, a kojih ima mnogo više nego prijašnjih godina, te spomenuo ono što nas očekuje ovih dana, a to je Festival uličnih zabavljača i svirača, kao i početak prvog Rabac Open Air festivala. Rajković je također najavio sjednicu Vijeća u petak na kojoj će biti izabrana dva potpredsjednika Vijeća, a na dnevnom redu je i rebalans proračuna. Posebno je istaknuo da su uveli međustranačku koordinaciju kako bi se poboljšala učinkovitost i olakšalo donošenje odluka na dobrobit svih građana. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter