Referendum o Plominu nikako na dnevni red

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahtjev za raspisivanje referenduma o energentu za novu plominsku termoelektranu još uvijek se nije našao na dnevnom redu Skupštine Istarske županije, iako ga je još 18. srpnja lani potpisalo 17 županijskih vijecnika iz redova vladajuce koalicije IDS-a i SDP-a te opozicijski Zdenko Pliško na inicijativu vijecnika Josipa Antona Rupnika, predsjednika Zelene stranke-Zelene alternative.

Rupnik je ovih dana na adresu Županijske skupštine u Pazin poslao dopis kojim traži uvrštavanje zahtjeva o raspisivanju referenduma na dnevni red. U pozivu za Skupštinu 21. svibnja toga nema.

Od Dina Kozlevca, predsjednika Županijske skupštine, koji je takoder bio medu potpisnicima, saznajemo da se to nije našlo na dnevnom redu jer za to nisu ispunjeni svi uvjeti propisani Zakonom o referendumu i županijskim statutarnim odredbama. U županijskom Odjelu za lokalnu i podrucnu samoupravu utvrdili su da referendumsko pitanje nije jasno formulirano. Pitanje je glasilo: Da li se kod rekonstrukcije TE Plomin ili izgradnje bloka Plomin 3 kao energent treba koristiti plin ili uvozni ugljen? Oni koji su za plin trebaju zaokružiti da, a oni protiv plina zaokružiti ne.

O svemu su informirani Rupnik i njegova stranka, koji su poslali novo pitanje u kojem traže izjašnjavanje gradana o TE na plin. No, Kozlevac tvrdi da je uz to novo pitanje trebalo poslati i iznova prikupljene potpise županijskih vijecnika, što nije ucinjeno.

- Nije da nismo to htjeli staviti na dnevni red nego za to nisu bili ispunjeni svi uvjeti. Kada se steknu uvjeti, stavit cemo to na dnevni red. Nema nikakvih problema, zakljucuje Kozlevac.

No, Rupnik ne misli tako vec tvrdi da se igraju igre i sve to naziva cirkusom. "Pitao sam nadležne u Ministarstvu uprave i oni su mi usmeno rekli da je naše prvo pitanje o izjašnjavanju za plin ili za ugljen dobro. Za to pitanje imamo potpise i tražimo da se taj zahtjev za referendum stavi na Županijsku skupštinu, veli Rupnik. (Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter