Referendum o plavoj boji kuca u selu Štrumfova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani španjolskog sela Juzcara cije su kuce obojene u plavo za potrebe snimanja filma Štrumfovi na referendumu se izjašnjavaju hoce li njihovi domovi i dalje ostati u istoj boji ili ce biti vraceni u prethodno stanje.

Sve tamošnje kuce obojene su u plavo nakon što je selo odabrano za snimanje filma Štrumfovi. Time je ovo mjesto i službeno postalo prvo "štrumfovsko selo", piše Sarajevo-x-com.

Kompanija Sony koja je snimala film obecala je da ce po završetku rada kuce ponovo obojiti u bijelo, što je tipicna boja kuca na jugu Španjolske.

Medutim, 250 mještana izjasnit ce se o tome žele li zadržati neobicni izgled kuca jer je selo nakon snimanja postalo turisticka atrakcija privukavši više od 80.000 posjetitelja.

Predsjednik lokalne mjesne zajednice David Fernandez Tirado koji je dobio i nadimak "Veliki Štrumf", rekao je da bi od zadržavanja plave boje imali višestruku korist jer se time njihovo mjesto razlikuje od ostalih na jugu ove zemlje.

"To je ogroman poticaj lokalnoj ekonomiji, našoj sreci, snovima i zaposlenju. Zahvaljujuci plavo olicenim kucama poznati smo diljem svijeta", rekao je španjolskim medijima.

Za bojanje sela u plavo zatražena je posebna dozvola od regionalnih vlasti Andaluzije, kao i od lokalnog biskupa jer cak je i crkva sada plave boje.


Podijeli: Facebook Twiter