Referendum o EU-u 22. sijecnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Referendum za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji održat ce se, gotovo je potpuno izvjesno, 22. sijecnja, saznaje Novi list iz krugova bliskih buducoj Vladi.

Referendum je tako vremenski još malo pomaknut unaprijed. Prema prvim najavama otprije nekoliko mjeseci trebao je biti u drugoj polovici veljace, zatim je nagoviješteno da ce biti krajem sijecnja ili pocetkom veljace.

Buduca ministrica vanjskih poslova i europskih integracije Vesna Pusic vec je javno najavila da ce njeni prvi ministarski potezi biti vezani upravo za referendum.

Prakticno prvi potez koji se od nje može ocekivati jest obajva završne verzije sadržaja pregovora s EU-om na internetu da bi gradani dobili pregledne informacije o onome što je Hrvatska ispregovarala. Planira se i medijska kampanja kojom bi se gradane pozvalo da u što vecem broju izadu na referendum.

U toj ce kampanji sudjelovati politicari, ali namjerava se angažirati i poznate javne osobe (glazbenike, sportaše, umjetnike) koji se slažu s ulaskom Hrvatske u Uniju. I drugi ministri, a ne samo Vesna Pusic, imat ce mnogo posla oko provedbe referenduma.

Ministri, svaki u svom resoru, morat ce gradanima objašnjavati zašto se isplati ulazak u EU. Tom metodom gradanima ce se objašnjavati što se ulaskom u Uniju postiže u, primjerice, zaštiti okoliša, regionalnom razvoju ili obrazovanju.

Zbog kratkoce rokova kampanja mora biti vrlo brzo tehnicki realizirana. Nema mnogo vremena za snimanje spotova i izradu drugoga materijala.

Buduci da je pred nama blagdansko razdoblje, kampanja bi punim intenzitetom trebala krenuti u drugom tjednu sijecnja, nakon završetka praznika.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja ulazak Hrvatske u EU podržava 54 posto isptianika ili više, što znaci da zagovornici ulaska ne bi trebali strahovati za rezultat. Sve relevantne stranke zalažu se za ulazak u Uniju, a odlazeci ministar vanjskih poslova i europskih integracije Gordan Jandrokovic najavio da ce i HDZ sudjelovati u kampanji i pripomoci uspjehu referenduma.

Nakon ustavnih promjena iz lipnja prošle godine kojima je ublažena odredba o referendumu, odluka se na njemu donosi vecinom glasova biraca koji su pristupili referendumu.


Podijeli: Facebook Twiter