Referendum o bušenju nafte u Jadranu mora biti održan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Odluka talijanskog Ustavnog suda, koja je potvrdila raspisivanje referenduma u vezi s bušenjem nafte u Jadranu, daje nam poticaj da ponovimo jasne zahtjeve Vladi od koje tražimo trenutno definitivno odustajanje od svih postupaka izdavanja dozvola unutar granice od 12 milja od obale i moratorij u toj zoni zabrane za sve aktivnosti istraživanja i eksploatacije, sve dok se ne definira Nacionalni energetski plan koji će sadržavati smjernice za zaštitu klime te poštovati talijanski prostor i more."

Komentar je to talijanske okolišne organizacije Greenpeace, Legambiente, Marevivo, talijanski Touring Club i WWF na presudu Ustavnog suda donesenu prije nekoliko dana, a koja je potvrdila nedjelotvornost pokušaja talijanske vlade da spriječi održavanje referenduma o bušenju nafte u Jadranu.

- Ovo je još jedan pokazatelj kako se i u Italiji vodi velika aktivistička kampanja protiv bušenja Jadrana te kako nam je svima cilj zaštiti cijeli Jadran od naftnog zagađenja - izjavila je Dušica Radojčić iz Zelene Istre u ime kampanje S.O.S. za Jadran.

- Kako bi zadovoljila naftni lobi, Vlada talijanskog premijera Renzija na neprihvatljiv način je forsirala izmjene propisa, poput definiranja aktivnosti eksploatacije nafte "strateškim projektima" koji se kao takvi mogu nametnuti regijama bez njihove suglasnosti te kreiranja vremenski potencijalno neograničenih koncesija za eksploataciju - navode aktivisti.

Nadalje navode kako će sve svoje snage posvetiti referendumskoj kampanji, koja je službeno započela 19. siječnja, s ciljem sprječavanja napada naftnih kompanija na Jadransko more i provedbe fosilnih planova Renzijeve vlade. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter