Referada Filozofskog blokirana i drugi dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studenti zagrebackog Filozofskog fakulteta i drugi dan blokiraju referadu na fakultetu porucujuci tom akcijom da ne žele placati naknade od šesti tisuca kuna za upis u drugu godinu studija. Referada na Filozofskom blokirana je stolovima i transparentima kojima se poziva vlast i resorno ministarstvo na stvarnu realizaciju besplatnog obrazovanja, a protiv komercijalizacije i privatizacije javnog sektora cime se ukida njegova dostupnost svim slojevima društva.

"Besplatno za brucoše nije besplatno obrazovanje", porucuju studenti koji kažu da cilj blokade nije sprijeciti zaposlenike referade da obavljaju svoj posao ili studente da obavljaju administrativnu proceduru, vec na simbolican nacin upozoriti na mjesto gdje se prema studentima vrši nepravda. Studenti prosvjednici danas su se suocili i s onim koji se protive toj akciji jer ne mogu doci do potrebnih dokumenata, upucujuci ih na upravu fakulteta ili studentskog pravobranitelja

Ne može interes pojedinca biti ispred interesa vecine, misle mladi prosvjedici koji kažu da se o nastavku blokade odlucuje svaki dan na studentskom plenumu, koji ce se i danas održati u 16 sati.

Studenti podsjecaju da su prošle akademske godine (2010./2011.) upisali prvu godinu preddiplomskog studija oslobodeni placanja školarina te im je tada, kažu, ministarstvo javno obecalo da ce tako biti sve dok budu redoviti studenti. Medutim, isti studenti sada upisuju drugu godinu studija i prisiljeni su, kako kažu, unatoc obecanjima, platiti školarine. Tako bi na Filozofskom oko tisucu studenata trebalo platiti 6.000 kuna za upis na drugu i trecu godinu. Participacije bi trebali placati studenti koji su upisali fakultet u grupi prema osobnim potrebama, dok su oni u kvoti na teret Ministarstva znanosti oslobodeni.

Studenti se protive takvim podjelama jer su protivne nacelu izvrsnosti i jer su rang-liste za upise na fakultet nadredene uspjehu postignutom na fakultetu. Naime, nepravednim drže to što su neki iz grupe prema osobnim potrebama u roku i s izvrsnim ocjenama završili godinu, ali im to ništa ne znaci jer u svakom slucaju moraju platiti školarinu.

Na jucerašnjem plenumu receno je i da je održana skupština studenata Fakulteta politickih znanosti na kojoj je odluceno da ce u akcije krenuti sljedeci tjedan.


Podijeli: Facebook Twiter