Reducirane skice i slike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tea Bicic, nagradivana slikarica mlade generacije izlaže u premanturskoj galeriji Škola. Izložbu su otvorili clanovi udruge Fenoliga Anica Franjul i David Pauletta koji su istaknuli da im je izuzetno drago što predstavljaju umjetnicu poput Tee Bicic koja u posljednje vrijeme niže nagrade i priznanja slikarskih ex tempore manifestacija i priznatih izložbi kao što je rovinjska Grisija.

Mlada se slikarica ovoga puta predstavila serijom slika pod nazivom "Skice i slike", a rijec je o radovima manjeg te nešto veceg formata u njezinoj prepoznatljivoj maniri. To su uglavnom apstrakcije radene u dahu u kojima dominira monokromatika s jarko crvenim akcentima. Slikarstvo je to, kako je u predgovoru deplijana napisao njezin kolega Robert Pauletta, precizno i nepredvidivo, sklono improvizacijama koliko i promišljanju, u svakom slucaju avanturisticko.

- Vec od ranih dana svoju slikarsku preokupaciju fiksirala je k jednom vrlo jasnom odredenom umjetnickom postupku bliskom poetici enformela, odnosno americkog akcionog slikarstva. Njezini radovi bez sustezanja prizivaju, ili aludiraju, ili katkad reinterpretiraju upravo taj sjajni period svjetske umjetnosti polovice 20. stoljeca, zapisao je Pauletta.

Bicic ima sposobnost šarmiranja i struke i publike, a sve zbog njezine sklonosti za ilustriranje simbola i opcenito simbolike na gestualan, ali vrlo dopadljiv nacin. Njezino je slikarstvo akcioni, ali ipak lirski i ženstveni cin koji odiše suverenom dozom autorskog, u vecini slucajeva, sveprisutnog crnila kao neraskidivog bremena, zadojenog utjecajima jednog od ponajboljih istarskih slikara, graficara i mentora iz srednjoškolskih dana Fulvija Juricica. (V. ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter