Redovnim studentima 8 godina zdravstvenog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Redovni studenti stariji od 26 godina mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje i nakon 26. godine života prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji stupa na snagu 16. studenoga 2013.

Da bi ostvarili pravo na obvezno zdravstveno osiguranje redovni studenti hrvatski državljani trebaju imati prebivalište ili boravište u Hrvatskoj, a onima s prebivalištem u drugoj državi članici EU-a treba i odobrenje za privremeni boravak u Hrvatskoj. Stranci treba stalni boravak u Hrvatskoj i ne smiju biti obvezno zdravstveno osigurani u drugoj državi EU-a.

Pravo na zdravstveno osiguranje mogu koristiti najduže do isteka školske ili akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje, a najduže osam godina, ako to pravo ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi.

Studentima koji su zahtjev s potvrdom o redovnom studiranju predali u HZZO prije 16. studenoga, priznaje se obvezno zdravstveno osiguranje od toga datuma, a ostalima osiguranje teče od dana kada su HZZO-u podnijeli zahtjev. Status u obveznom zdravstvenom osiguranju ne može se utvrđivati retroaktivno, prije stupanja na snagu Zakona, dakle prije 16. studenoga ove godine. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter